luisterend kind

Omgaan met veranderingen vanuit de bouwstenen

Op het moment van deze blog zijn de coronabesmettingen in België weer in volle opmars. Gisteren besliste de Veiligheidsraad om een aantal maatregelen terug te schroeven. Zoals de inperking van de sociale bubbel. Tuurlijk is dat niet leuk, we voelen het als een ‘aanslag op onze herwonnen vrijheid’, na maanden in lockdown. Zeker als we veel lucht in ons temperament hebben. Dan beschouwen we elke beperking of regel als een inbreuk op onze vrijheid.

Op zich is er niets mis mee, met de verstrenging van de maatregelen. Dat werd altijd al zo gezegd, dus nu ook gedaan. Waar het alleen beter kan, is de uitleg waarom. Moeten we ons dan voor alles gaan verantwoorden? Neen, maar het draagt wel bij tot de motivatie van de mensen. De intrinsieke motivatie vergroot. Wat gebeurt er als we voortdoen zoals we bezig zijn? Wat gebeurt er als we NU deze maatregelen nemen?

Zo ook bij de opvoeding van kinderen. Als je iets uitlegt waarom iets niet mag, dan kan je kind het beter begrijpen en voelt het minder als een ‘opgelegde maatregel’.

Hoe kunnen kinderen – en ook volwassenen natuurlijk – reageren vanuit hun temperament? Uiteindelijk is het temperament aangeboren, het zit in ons DNA. Het karakter is aangeleerd. Kleine kinderen staan nog heel dicht bij hun eigen temperament, ze reageren op hetgeen ze instinctief aanvoelen. Als volwassene heb je vb. geleerd om je impulsen te beheersen. (vuur). Vermits jouw kinderen ook jouw DNA bevatten, is de kans groot dat jij ook zo kan reageren.

Draai en keer het zoals je wil, ook kinderen horen het nieuws, horen je vertellen aan de telefoon, bespreken hoe het nu zit met die bubbel. Uiteindelijk zal je toch uitleggen waarom bepaalde zaken niet mogen. Ik geef je een overzicht van mogelijke reacties vanuit het temperament.

Oh ja, een persoon heeft niet één temperament. Meestal heb je een mengeling van 1 à 2 temperamenten die de bovenhand hebben.
Als je daarenboven ook weet dat de kindertijd zin in de ‘luchtfase’ bevindt – een tijd waar experimenteren, creativiteit en zorgeloosheid voorop staan – dan snap je gelijk dat je ‘opgelegde regel’ minder effect gaat hebben.

Stel dat je had afgesproken met vrienden. Volwassenen bijkletsen terwijl de kids spelen. Deze date was al langer gepland. Toen kwam er een verstrenging van de maatregelen. De speeldate kan niet meer doorgaan. Of misschien wel, onder een andere vorm…
Hoe kunnen kinderen reageren vanuit hun temperament?

vuur

Vuur.

Een vuurkind kijkt er erg naar uit en is enthousiast. Een doel hebben, samen spelen. Ergens ook laten zien wat ie kan. Als jij nu gewoon vertelt – zonder boe of ba – dat de speeldate niet doorgaat, dan kan dat tot heftige emoties leiden. Vuurkinderen kunnen namelijk heel impulsief reageren.

Vanuit jouw bezorgdheid (aarde) wil je de speeldate niet laten doorgaan. Jouw kind zal dat moeilijk zo maar aanvaarden. Hij snapt ook jouw bezorgdheid niet.

Dus uitleggen is de boodschap. Hoe zat dat weer met het virus? Bubbels? Als ie snapt waarom iets niet kan, gaat ie dat beter aanvaarden.

lucht

Lucht.

Vrijheid staat centraal in zijn leven. Een kind met veel lucht heeft lak aan regels en plichten. Hij zit dat als een beperking van zijn vrijheid en zal er zich waarschijnlijk niet aan houden.

Het autoritaire is niet aan hem besteed. Als je het als ouder zo kan vertellen dat hij snapt waarom iets kan en niet, dan komt dat niet autoritair over. Ze zijn clever genoeg om een gesprek op kindermaat mee te voeren.

aarde

Aarde.

Kinderen met veel aarde hebben behoefte aan zekerheid. In deze tijden een ware uitdaging vermits de situatie dagelijks verandert. Deze zekerheid geeft je kind veiligheid.

Ze gaan zich plichtsgetrouw aan de regels houden, want dan hebben ze veiligheid. Als ze zich niet veilig voelen, worden ze angstig. Dan gaan ze controleren en stellen ze vragen als: mag dat met zoveel in een bubbel? Hoe zit dat nu weer juist? Hoeveel mensen mogen er in? Wat kan er gebeuren als we toch met meer zijn… enz.

Ze gaan overbezorgd reageren als jij de regels overtreedt 😊

Oh ja, een kind met veel aarde is van nature introvert. Misschien gaat ie zich zorgen beginnen maken over compleet andere zaken, of terug angstig zijn zonder een voor jou aantoonbare reden…

Goed kaderen is hier de boodschap, uitleggen, waarschijnlijk verschillende keren…

water

Water.

Een kind met veel water in zijn temperament gaat de nieuwe situatie in zijn diepste innerlijke verwerken. Het lijkt of ze er niet mee bezig zijn, maar dat is het wel.

Het waterkind is van nature heel introvert en gesloten, wat maakt dat een gesprek voeren soms uit een uitdaging kan zijn. Toch is het belangrijk om o.a. de sociale vaardigheden te vergroten.

Bijkomende info voor HSP kids.

Als je kind ook hoogsensitief is, dan begrijp je dat deze extra prikkels ook een uitwerking gaan hebben op het gedrag. Soms sta je als ouder er niet bij stil.

Vaak gaat het om veiligheid, niet willen, kunnen slapen. De vele veranderingen maken een diepe indruk die nog dagen kan blijven doorwerken.

Dat maakt het als ouder een ware uitdaging om uit te vissen wat er nu weer scheelt, net nu jij ook eens rustig in de zetel wil liggen.

Op mijn instagramaccount hield ik hierover een live uitzending. Deze kan je in mijn IGTV herbekijken.

Tot slot.

Opvoeden vanuit het temperament van je kind kan best een uitdaging zijn als ouder. Zeker in het begin, als je niet goed weet wat het temperament van je kind is. Dan is het best zoeken om concrete handvatten te hebben om je kind de best mogelijke ondersteuning te geven.

Vanuit mild ouderschap, onvoorwaardelijk ouderschap, gericht op de noden van jouw kind.

Zou je daar graag hulp bij hebben? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan. In dit gesprek geef ik jou 3 concrete adviezen waarmee je direct aan de slag kan!

Wil jij graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels? Vul dan hieronder het formulier in!



    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *