drukke winkelstraat covid tijden

Waarom hebben jongeren het zo moeilijk met het volgen van (Corona)regels?

Draai of keer het hoe je wil, de Corona cijfers zijn weer in volle opmars. In België vraagt de overheid om ‘beroep te doen op het gezond verstand’ voor het volgen van de regels. Wat is gezond verstand, vraag ik mij dan af? Dat kan voor iedereen iets anders betekenen. Zeker voor de mensen met veel lucht en/of vuur als bouwsteen in hun blauwdruk.

In dit blog leg ik je uit hoe mensen met veel lucht en/of vuur dikwijls lak hebben aan de ‘opgelegde regels’ en hun gezond verstand gebruiken op een andere manier (anders dan wat de overheid bedoelt).

1. Inperking van de vrijheid (bouwsteen lucht - luchttype).

Iemand met veel lucht als bouwsteen in zijn bouwplan houdt gewoon niet van regels. Ze zijn gesteld op hun vrijheid en elke regel is een aanslag hierop. Dat zit in hun DNA ingebakken. Komen er regels? Dan zetten ze gelijk hun stekels op en gebruiken ze ‘hun gezond verstand’ om daar creatief mee om te gaan. Want creatief zijn ze wel, mensen met veel ‘lucht’. Bovendien zijn ze dol op avontuur. Voor hen nog een reden te meer om fantasierijk met deze regels om te gaan. Problemen?!? Welke problemen? Deze horen niet thuis hun leefwereld. Of ze minimaliseren ze.
Het liefst vluchten ze ervan weg, dan hebben ze er geen last van. Mensen met veel ‘lucht’ zijn extravert en hebben nood aan contacten, aan het gezelschap van hun vrienden. Liefst met een leuke beat en een lekker drankje. Even uit de realiteit, ‘het gezaag van anderen’, gewoon ons ding doen, geen regels. Geen wonder dus dat je beelden ziet van feestende jongeren…

Laat de ‘luchtfase’ (elke bouwsteen is gekoppeld aan een leeftijd) nu net de periode van 0j tot 25j zijn. De fase waar kleine kinderen experimenteren, leren en ontdekken. Voor hen is het leven één groot avontuur waar ze veel uit leren. Het proeven, voelen, spelen, … het liefst zo uitdagend mogelijk. Wedden dat jij als ouder je hart vasthoudt als je zoon of dochter weer eens in de hoogste boom aan het klimmen is?

Als ze groter worden, experimenteren ze op andere vlakken. Geen wonder dat dus jongeren of ouderen met veel lucht middelen zoeken om de regels te omzeilen of ze zelfs inzetten in een verkiezingscampagne. President Trump is het perfecte voorbeeld hoe bouwsteen lucht omgaat met Corona. Hoe hij negeert, minimaliseert en als hij zelf besmet is, als een duivel uit een doosje weer herrijst. Klaar om het ook nu weer in zijn voordeel uit te spelen.

Alle redenen zijn goed om het probleem te minimaliseren of het naar hun hand te zetten. Op die manier gebruiken zij hun gezond verstand om met de regels om te gaan.

Blijft de cruciale vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat er een match is tussen ‘hun gezond verstand’ en hetgeen de overheid hiermee bedoelt?

2. Lak aan autoritair gezag (bouwsteen vuur - vuurtype).

Vuur, het woord zegt het zelf: deze mensen gaan gedreven en enthousiast te werk. De ‘vuurfase’ (25j-50j) is de fase waarin je barst van energie. Net afgestuurd van school sta je klaar om de wereld te veroveren, carrière te maken en een gezin te stichten.  Die gedrevenheid zie je ook nu weer terug. Denk maar aan het zorgpersoneel, dat dezer dagen continu in de weer is om de zieken te helpen. De wetenschappers: aan de slag om een vaccin te ontwikkelen, de virologen: gedreven om nog eens uit te leggen wat het Coronavirus is, hoe we ons kunnen beschermen, …

Enthousiast worden ze regelmatig in talkshows en nieuwsuitzendingen uitgenodigd zodat we het allemaal nog eens horen: hun vurig pleidooi over de (on)zin van de geldende maatregelen. Allen met gemeenschappelijk doel voor ogen: de curves van het aantal besmettingen doen dalen. Niets aan de hand toch, zou je denken? Prima, zo zou iedereen met die regels aan de slag kunnen gaan!

En toch… waar we in de eerste golf, bij de volledig lockdown gefocust waren op 1 doel: hier zo snel mogelijk uit geraken zodat we terug ‘een normaal’ leven kunnen leiden, is het nu helemaal anders. De regels waar we ons aan moeten houden druisen vaak in tegen ‘hun gezond verstand’. Mensen met veel ‘vuur’ als bouwsteen reageren vaak vanuit hun instinct. De kans dat ze iets moeten doen dat tegen hun instinct ingaat is dus klein.

Neem nu de mondmaskers bijvoorbeeld. Een luchttype ziet dat als een aanslag op zijn vrijheid, een vuurtype voelt instinctief aan dat dat moeilijk, lastig en heel vervelend is. Zeker als je dan nog een bril draagt. Het voelt niet natuurlijk, tegen het instinct. Een mondmasker verplichten in drukke straten zal ie misschien nog accepteren, maar in een park of een plaats waar de afstand gegarandeerd kan worden, zal ie het als onzin afdoen.

Ze zullen zich aan de regels houden als de regels zinvol zijn (in hun ogen). Met zinvolle regels kan je een vuurtype motiveren, anders ben je ze kwijt. Ze houden al helemaal niet van ‘bemoederen’: de overheid legt ‘een goede huisvader’ regels op om ergens de gezondheid van haar burgers te kunnen waarborgen, regels om deze groeiend aantal besmettingen in te dammen. Regels die steeds veranderen, waar iedereen het moeilijk mee heeft. Lucht zal er zich vanonder uit muizen met de zeggen dat ie niet wist dat ze veranderd waren, lucht heeft daarvoor de nodige flair.

Je kan het vergelijken met een kind dat in de hoogste boom wil klimmen. Vol enthousiasme wil hij recht op zijn doel afgaan: de top. Vanuit jouw bezorgdheid als ouder verbied je dit aan je kind. Je legt uit dat dit gevaarlijk is, dat je kan vallen, …

Grote kans dat je kind het niet begrijpt en een driftbui krijgt. Hetzelfde gebeurt met het opleggen van de regels ‘als goede huisvader’ voor de bevolking.

3. Tot slot.

In dit blog heb ik een mogelijke verklaring gegeven over het naleven van de maatregels. Dit vanuit de typologie van de 4 temperamenten of de bouwstenen, zoals ik ze noem. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat inzicht in deze bouwstenen maakt dat je de andere beter begrijpt.

Beter begrijpen is niet per definitie akkoord gaan met hun standpunt. Het geeft een andere blik op de persoonlijkheid, een antwoord op de vraag waarom het vooral jongeren of mensen met veel lucht en/of vuur als bouwsteen zich moeilijk aan de regels kunnen houden.

1 reactie op “Waarom hebben jongeren het zo moeilijk met het volgen van (Corona)regels?”

  1. Recordemos que no estamos solas. Junto con la mastografía, el apoyo de
    la comunidad y la familia es vital en la prevención y lucha contra el cáncer de mama.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *