Mijn zoon of dochter wilt zijn huiswerk doen en blokkeert volledig omdat ie iets niet kan. Driftbui, roepen en tieren ‘ik kan het niet!’ ‘het gaat nooit lukken!’ ‘ik kan het niet alleen!’ en als je je kind dan even over het drempeltje heen helpt, gaat de rest vanzelf. Dit heeft veel te maken met faalangst. Hoe de link in elkaar zit, leg ik je uit in dit blog EN ik geef je 3 tips om ermee om te gaan.
1. Perfectionisme is gelinkt aan bouwsteen ‘aarde’.
Perfectionisme: de meesten kennen het wel: de lat hoog leggen. Wat maakt dat je de lat voor jezelf hoog legt? Wat maakt dat je alles tot in het kleinste detail wil controleren en perfect wil hebben? Hoe komt het dat je zo moeilijk kan relativeren? Je gevoel van zekerheid. Mensen met veel ‘aarde’ hebben behoefte aan veiligheid, dat is zo ingebakken in hun bouwsteen. Vanuit dat gevoel van zekerheid ontwikkelen ze het perfectionisme. Als iets perfect is, is het veilig. Heb je de zekerheid dat er niets mis kan gaan. Van daaruit zijn ze ook heel gevoelig voor kritiek. Wie kan er namelijk kritiek hebben op iets dat perfect is?
2. Gebeiteld in hun comfortzone.
Je kent ze wel, mensen die liever in hun comfortzone blijven zitten, geen zin hebben om eens iets nieuws te proberen. Liever alles bij het oude laten. Iets dat ze kennen. Ook hier komt bouwsteen ‘aarde’ weer om de hoek kijken. Het onbekende, iets nieuws, een uitdaging: wat voor bouwsteen ‘lucht’ een leuke afwisseling is, is voor bouwsteen ‘aarde’ een ware nachtmerrie. Het betekent dat ze zich op – voor hun – onbekend terrein moeten begeven. Onbekend betekent onveiligheid en onzekerheid. Geen wonder dat ze dus liever blijven waar ze zijn in plaats van een nieuwe uitdaging aan te gaan.
3. Hoe zit het met faalangst?
Volwassenen en vooral kinderen worden uitgedaagd om uit hun comfortzone te komen om een nieuwe vaardigheid aan te leren. Of het nu om kruipen, stappen, leren of auto rijden gaat, het proces erachter is hetzelfde: je doet het stap voor stap EN op je eigen tempo.
Wat voor bouwsteen ‘lucht’ als een fluitje van een cent gaat, voor bouwsteen ‘vuur’ weinig problemen vormt als de uitdaging een nieuw doel vormt, is het voor bouwsteen ‘aarde’ een hele opgave. Zeker als ze het niet kunnen ‘van de eerste keer’. Hun neiging naar perfectionisme en hun hang naar een veiligheid maakt dat ze behoorlijk kunnen blokkeren bij een nieuwe opdracht. Vooral als ze merken dat het hen in eerste instantie niet lukt of als ze de opdracht niet begrijpen, dan kunnen ze een behoorlijke driftbui krijgen. De angst om uit hun comfortzone te komen, hun veilige cocon en hun streven naar perfectie maakt dus dat ze dikwijls hun been stijf houden om aan een nieuwe opdracht te beginnen en/of direct panikeren.
Faalangst heb je alleen als het gaat om een ‘bepaalde taak’, iets wat van je wordt verwacht en waar een beoordeling op volgt. De mogelijke kritiek kan volgen wanneer het niet perfect is. Laat het nu net kritiek zijn waar mensen met veel ‘aarde’ een broertje aan dood hebben. Hier heb ik het enkel over ‘cognitieve’ faalangst: jouw zoon of dochter heeft angst bij het maken van schoolse taken.
Faalangst, de schrik om te falen. Maar is het echt falen? Voor mij niet. Het betekent dat je een bepaalde vaardigheid NOG niet kan, NOG niet onder de knie hebt. Er is geen goed en er is geen slecht. Enkel het leerproces: wat heb ik geleerd? Als iets niet lukt, dan heb ik geleerd dat deze mogelijke oplossing niet werkt. Dan ga je op zoek naar een andere oplossing. Tot je ééntje vind die WEL werkt. Op deze manier krijgt falen een heel andere betekenis.
Hoe kan je daar nu als ouder mee aan de slag?
- Bekijk samen met je kind wat er niet gaat. Meestal is een zachte aanmoediging van een ouder voldoende om over dat drempeltje te geraken.
- Bespreek met jouw zoon of dochter wat ie nodig heeft, wat zou je zoon of dochter het nodige zelfvertrouwen geven om het later alleen te kunnen? Je zou de vergelijking kunnen maken met een situatie waar je kind wel iets makkelijk leert, wat hem wel afgaat om uit de comfortzone te komen. Welke technieken heb je daar gebruikt om het zelf te doen? Kan je die inzetten om het hier ook zo te proberen?
- Probeer om de lat lager te leggen. Dat is een werk van lange adem en vraagt veel geduld. Tot je kind inziet wat het hem oplevert, het vertrouwen heeft dat het minder ook kan. Dat is niet makkelijk, dikwijls voor jou ook een serieuze uitdaging. Het maakt het leven enkel eenvoudiger en makkelijker te leven.
Meer weten over de bouwstenen vuur – lucht – aarde en water? Ik schreef er een ebook over!
Via onderstaande link kan je hem downloaden!
Useful info. Fortunate me I found your website accidentally,
and I am shocked why this accident did not came about earlier!
I bookmarked it.