kenmerk van hoogsensitief kindkenmerk van hoogsensitief kind

5 opvallende kenmerken van een hoogsensitief kind.

Wat zijn nu 5 opvallende kenmerken van een hoogsensitief kind? Natuurlijk zijn er veel meer, het zou te kort door de bocht zijn om enkel via deze 5 kenmerken te bepalen of jouw kind al dan niet hoogsensitief is. Benieuwd? Let’s go!

1. Krijgen makkelijk een driftbui.

Hoogsensitieve kinderen krijgen makkelijker en vaker een driftbui dan niet hoogsensitieve kinderen. Waarom dan? Ze zijn gevoeliger voor  allerlei prikkels. Dat wil zeggen dat ze zowel onbewust als bewust verschillende soorten prikkels oppikken vanuit hun omgeving. Vaak hebben ze nog niet voldoende tijd gehad om al deze prikkels een plaats te geven, te verwerken waardoor de kans op een driftbui groter is.

2. Vertonen regelmatig ‘lastig gedrag’? (zeker bij peuters en kleuters)

Vaak wil je zoon of dochter op deze manier aangeven dat er iets aan de hand is. Het is een signaal van onmacht en dat laat hij zien via zijn gedrag. Hij heeft er namelijk de woorden nog niet voor om jou te vertellen wat er niet gaat.

3. Hebben het moeilijk met aanpassen aan nieuwe omgeving.

Hoogsensitieve kinderen hebben het moeilijk met het aanpassen aan een nieuwe omgeving. Dit kan de overgang zijn van de opvang naar de school of naar een verjaardagsfeestje bij een vriendje. De kans is groot dat ie eerst de kat uit de boom kijkt, afwacht wat er van hem verwacht wordt of hoe het er aan toe gaat voor ie de stap zet om uit die boom te komen. Bij een verjaardagsfeestje kan dat al na 10 minuten zijn, bij de overgang naar een andere school kan dat soms maanden duren eer ze hun plekje hebben gevonden en helemaal in hun element zijn.

4. Zijn gevoelig voor kledij die kriebelt, etiketten in kleding of naden van sokken.

Merk je dat je kind makkelijk zijn kousen uit doet of er hardnekkig aan trekt, dan is het best mogelijk dat ie de naden van de kousen moeilijk kan verdragen. Kriebelt het etiket in de kleding? Kan bijzonder vervelend zijn en je kind kan er onrustig door worden. Bij mij thuis worden steevast alle etiketten uit de kledij geknipt voor we de nieuwe kleren dragen EN ze worden gewassen. Dat voorkomt een hoop onrust. Vertoont je zoon of dochter lastig gedrag bij synthetische stoffen, grote kans dat ie daar extra gevoelig voor is. Je kind kan een allergische reactie vertonen. Zo draagt mijn dochter enkel katoen, iets anders verdraagt ze niet op haar lichaam.

5. Moeilijkheden met het in slaap vallen.

Vaak zit het hoofd van je zoon of dochter nog overval van alle prikkels die ze gedurende de dag hebben opgenomen. Als je kind nog niet veel tijd heeft gehad om al die prikkels te verwerken, dan is het heel goed mogelijk dat ie wel heel moe is EN nog niet kan slapen. Dit kan pas de grootste indrukken van de dag een plaats hebben gekregen. 

Een goed gestructureerd avondritueel, afgestemd op wat  jouw kind nodig heeft, kan hierbij helpen.

Wil jij graag weten wat zo’n avondritueel inhoudt of hoe jij er nu het best aan kan beginnen? 

Ik gaf de online workshop ‘Zonder stress je kind naar bed’.

In deze workshop zitten de ingrediënten zodat jouw zoon of dochter vlot in slaap valt EN vertel ik jou hoe je je zoon of dochter in slaapmodus krijgt zodat je kind zonder veel stress naar bed gaat!

Je kan de replay van de online workshop nu aanschaffen voor 15 euro (BTW incl).

Klik op onderstaande knop als je deze workshop wil!

Tot slot.

Als jij deze 5 kenmerken herkent bij je zoon of dochter, dan is het goed mogelijk dat je kind hoogsensitief is. Het feit dat jij ’s avonds uitgeput op de bank ligt, moe van het gedoe en de continue strijd, maakt dat jij dat misschien ook bent. Wist je namelijk dat hoogsensitiviteit erfelijk is?

Ben jij hooggevoelig of hoogsensitief? In deze blog lees je wat het verschil is!