in zak en as

Help, mijn kind wil niet naar de crèche omdat ik thuiswerk

Verplicht thuiswerk, door quarantaine of het bedrijf is gesloten of… allerhande redenen waarom jij thuiswerkt en je kind naar de crèche of school ‘moet’. Natuurlijk kan dat voor je kind best verwarrend zijn. Is het vakantie of weekend? Dan bij jij immers ook thuis en speel jij of krijg ik meer aandacht. Gevolg, je kind wil niet meer naar de opvang of school, wil liever thuis bij jou blijven.

Hoe kan je daar als ouder mee omgaan? In dit blog geef ik je 5 tips.

1. ‘Zorg ervoor dat je kind je niet ziet’.

Is best een tricky one en niet voor iedereen haalbaar. Stel dat jij meestal al de deur uit bent als je kind opstaat en naar de opvang of school gaat en je bent nu thuis, kan je gedurende die tijd in een aparte ruimte gaan zitten, waar je je kind niet ziet. Net zoals op andere dagen, wanneer je niet thuiswerkt.

2. Maak een wandeling/combineer met een boodschap doen.

Je kan een lange wandeling maken of een boodschap gaan doen (bakker, beenhouwer) en zorgen dat je pas terug komt als je kind het huis uit is. Een beetje sport is niet alleen goed voor je gezondheid, op energie vlak maak je zo ook de overgang van thuis naar werken, mentaal maakt dat een verschil. Je sluit letterlijk je ochtendritueel thuis af en kan je ondertussen voorbereiden op de nieuwe werkdag. Door het wandelen kan je ook ideeën krijgen hoe je met bepaalde problemen kan omgaan, zeker als je van nature een piekeraar bent. Door het wandelen komt er letterlijk lucht in je gedachten en maak je ruimte voor nieuwe inzichten. Misschien kan je even stoppen voor een koffietje onderweg?

Lukken bovenstaande zaken niet voor jou? Hieronder heb ik nog een aantal tips voor je:

Vertel je kind dat je thuiswerkt, dat je niet naar het werk gaat omdat wegens C het niet mag/kan. Ik vermoed dat je zoon of dochter wel zal begrijpen dat dat inderdaad kan. Waarschijnlijk hebben jullie zelf al vaak in quarantaine gezeten of was de opvang/school gesloten.

3. Breng je kind zelf naar de opvang/school.

Je kan afspreken dat je je kind zelf naar de opvang of school brengt – afhankelijk of dat mogelijk is in je werkschema en dat je daarna naar het werk gaat – zijnde, terug naar huis om van thuis uit te werken. Om er toch een leuk moment van te maken kan je afspreken op welke manier je naar school/opvang gaat wandelen, doe je een diertje na, ga je huppelen, met de fiets, … Hoe ga je afscheid nemen? Vuistje, handkus, knuffel, …

4. De 5 minuten regel.

Spreek met je kind af dat je nog x tijd kan vrijmaken om met hem te spelen voor hij naar de opvang/school vertrekt. Een goed hulpmiddel hierbij is gebruik maken van de 5 minuten regel. Hier kan je een video bekijken waar ik de 5 minuten regel uitleg. Wat zijn de voordelen? Hoe zet je deze 5 minuten regel nu concreet in?

5. Geef iets mee met jouw herkenbare geur.

Als mijn kinderen klein waren en ze hadden het moeilijk om naar school of de opvang te gaan, dan gaf ik hun lievelingsknuffel mee of bv een zakdoek met je parfum op. Vertel aan je zoon of dochter wat je doet en vertel ie altijd iets van jou, de zakdoek, heeft als het even moeilijk is. Ik merkte bij mijn kinderen dat dit de stap veel kleiner maakte.

Extra informatie.

Wil jij ook een kind met minder driftbuien? Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen voor rust in je gezin! Zo ben jij meteen op de hoogte wanneer ik een nieuwe actie organiseer!

Link naar de video ‘de 5 minuten regel’ vind je door hier te klikken.

Hoe leg je het coronavirus uit aan kleine kinderen. Deze video vind je op deze plaats.

Peuters, kleuters terug naar de opvang/school na corona. Een video hierover om je kind voor te bereiden vind je hier.