Hoe omgaan met traumatische ervaringen

Hoe omgaan met traumatische gebeurtenissen? (5 mogelijke reacties + 3 tips)

Een plots overlijden, een scheiding, een zwaar verkeersongeval… kunnen niet alleen voor grote mensen maar ook voor kleine kinderen een groot trauma zijn. Zelf heb ik 10 jaar bij de politie in Brussel gewerkt als slachtofferbejegenaar. Dagelijks ving ik slachtoffers en nabestaanden op van geweldsdelicten. Gaande van handtasdiefstal tem (zelf)moord. Regelmatig kregen we als dienst ook de vraag van ouders hoe ze dit konden vertellen aan hun kinderen. Waar kan je als ouder op letten? Wat zijn de signalen en vooral, hoe kan je je kind ondersteunen?

In dit blog geef ik je hier meer uitleg over 5 mogelijke vormen van gedrag alsook 3 tips om je kind te ondersteunen.

1. Welke reacties kunnen kinderen hebben bij een traumatische gebeurtenis?

1. Zich afsluiten.

Kinderen sluiten zich af voor de wereld om zich heen. Ze leven in hun eigen wereld, maken nog nauwelijks (emotionele) interactie met de buitenwereld. Ze trekken zich terug op een voor hun veilige plek waar ze een eigen overlevingsmechanisme ontwikkelen om met de gebeurtenissen om te gaan.

2. Regressie naar een vorige sprong.

Kleine kinderen vertonen plots terug ‘kinderlijker’ gedrag of gewoontes alsof ze de nieuw aangeleerde zaken zijn ‘vergeten’. Zo kunnen ze vb terug in hun broek plassen of ga je ze zelf terug eten ‘moeten’ geven. Zo’n vorige fase is vertrouwd en wat vertrouwd is, is veilig. De energie die ze anders steken in de nieuwe vaardigheden die bij een nieuwe fase horen, kunnen ze nu richten op te dealen met deze onverwachte gebeurtenis.

3. Driftbuien.

Een klein kind kan meer driftbuien hebben, een korter lontje. Je zoon of dochter voelt zoveel aan, jouw gevoelens, de emotionele sfeer die ‘in de lucht hangt’, zijn eigen gevoelens waar ie het zelf al moeilijk mee heeft. Een driftbui is voor hem de enige manier om te laten zien dat hij op dat moment zijn emoties en gevoelens niet meer de baas kan, dat het even te veel is. Omdat hij het nog niet kan vertellen wat er moeilijk gaat.

4. Meer aandacht vragen door ‘lastig gedrag’.

Je kind ‘hangt het uit’ met lastig gedrag, steekt het ene na het andere uit waardoor je de neiging hebt om je kind op Marktplaats te zetten, zeker als jij zelf ook overmand wordt door emoties.

5. Aanhankelijker zijn.

Kinderen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt kunnen aanhankelijker zijn, vaker zeuren, knuffels komen vragen.

2. Wat kan je als ouder doen?

1. Wat zijn de feiten?

Spreek met je kind over hetgeen hem dwars zit. Waar zit ie mee en welke vragen heeft je zoon of dochter? Vaak hebben ze flarden gehoord, weten ze het niet goed en maken ze het misschien groter dan dat het is.

2. Hoe voelt jouw zoon of dochter zich?

Welke gevoelens heeft je kind? Probeer daar ook naar te peilen en ze te erkennen. Heeft je zoon of dochter angst? Verdriet? Woede? Wat heeft jouw kind nodig om terug in balans te geraken? Een massage, knuffelpartij of wiegen in een dekentje kan al veel doen. Een warm bad om heerlijk te ontspannen.

3. Vraag hulp.

  1. Haal boekjes bij de bib om over dit thema in gesprek te gaan met je kind. Wat is ernstig ziek zijn, wat betekent dood zijn, …
  2. Spreek erover met de (zorg) juf/psychologische ondersteuning op school…

Dit is slechts een greep uit de meest voorkomende soorten gedrag dat kinderen (en ook volwassenen) kunnen tonen naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis. Het is niet makkelijk om daarover te praten, zeker niet als jij ook overmand wordt door verdriet of niet goed weet hoe je er nu het beste aan begint.

Wil je graag ondersteuning? Contacteer mij dan bekijken we samen hoe ik jou kan helpen!

Klik op onderstaande knop en vul het contactformulier in!

Ik deed over dit onderwerp een live-uitzending in mijn GRATIS facebookgroep. Klik op onderstaande link als de deze uitzending wil zien.

Wil jij ook een kind met minder driftbuien? Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen voor rust in je gezin! Zo ben jij meteen op de hoogte wanneer ik een nieuwe actie organiseer!