perfectionisme

Mijn kind is perfectionistisch! 3 concrete adviezen om hiermee om te gaan.

Is jouw kind perfectionistisch? Niet makkelijk hé… Weet je waar ik het heel moeilijk mee heb? Het feit dat ze zichzelf neerhalen: ik kan niets! Ik kan het niet! Ik ben niets waard!… Nochtans zie ik zoveel mooie eigenschappen, waarom ziet mijn dochter ze niet?
In dit blog geef ik je 3 tips om hiermee om te gaan.

1. Haal je kind uit de situatie.

Als ouder heb je de neiging om op dit moment met je kind in discussie te gaan. Dat ze wèl iets waard zijn, dat ze zo’n mooie eigenschappen hebben, … alles om je kind op te beuren.
Je kind heeft daar op dàt moment geen oren naar – zit volledig in zijn eigen wereld en de focus ligt enkel op het falen.

Perfectionisme is gekoppeld aan bouwsteen ‘aarde’. Door je kind letterlijk uit deze situatie te trekken en een wandeling te maken, gebruik je bouwsteen ‘lucht’. Zo krijg je letterlijk terug zuurstof, verzet je je gedachten, krijg je nieuwe ideeën om het anders aan te pakken.

2. Je kind kan het NOG niet.

Door het woord ‘NOG’ te gebruiken, verandert de hele sfeer, de energie van deze beladen situatie. Probeer het zelf maar eens uit: ik kan het niet – ik kan het NOG niet. Er zit groeipotentieel in, het verandert je mindset.

Ik kan niet fietsen! Je kan het NOG niet. Blijven oefenen tot je het wel kan. Je hebt leren stappen, met vallen en opstaan. Letterlijk stap-voor-stap. Zo gaat dat ook met fietsen. De kans dat het je lukt de eerste keer is klein – eerder een lucky shot. Het lukt je wel!

Dat brengt mij naadloos over tot de laatste tip:

3. Vraag je kind hoe je hem kan helpen.

Wat kan ik doen om jou te helpen? Zullen we het eerst samen proberen? Zal ik het voordoen? Zal ik je mijn trucjes leren – hoe ik zoiets aanpak?

Bekijk het samen met je kind, ook al is ie nog klein. Op welke manier kan je je kind ondersteunen?

Samen zoeken naar oplossingen. Wat werkt en wat kan anders de volgende keer? Zo leert je kind ook naar oplossingen zoeken, stimuleer je het probleemoplossend vermogen. Dit komt altijd van pas, zeker als ze groter worden!

Perfectionisme is een ware uitdaging zowel voor jou als voor je kind. De lat lager leggen gebeurt niet op 1-2-3. Zien wat werkt voor je kind is in het begin ook wat zoeken. Wat helpt jou? Kan dit helpen voor je kind? Zo sta je al een stapje verder.

Wil je graag meer weten over deze bouwstenen? Hoe ze de handleiding van je kind vormen?

Op regelmatige basis geef ik hierrond een gratis masterclass.

Meer info en inschrijven kan via onderstaande knop!

Meer weten over de bouwstenen vuur – lucht – aarde en water? Ik schreef er een ebook over!

Via onderstaande link kan je hem downloaden!

Ebook bauwstenen voor de blauwdruk van je kind

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *