overschakelen naar wintertijd

Overschakelen naar wintertijd: 3 adviezen voor een vlotte overgang

Het laatste weekend van oktober is het weer zover. Dan schakelen we over van het zomeruur naar het winteruur. Concreet wil dit zeggen dat we een uurtje ‘winnen’. 3u wordt 2u. Misschien is de omschakeling voor jou makkelijk – voor je kind kan het heel wat moeite kosten om het tijdsverschil te overbruggen. Jonge kinderen staan nog heel dicht bij hun natuur en leven vanuit hun biologische klok, hun bioritme. Het kan soms weken duren voor je kind is aangepast.

In dit blog 3 concrete tips waarmee je meteen aan de slag kan gaan!

1. Aanpassen bedtijd moment enkele dagen voordien.

Pas het bedtijd moment van je kind aan reeds enkele dagen voor de overschakeling naar het winteruur. Gaat je kind normaal gezien om 19u naar bed? Probeer dit dan te rekken richting 19.15u. Je kan dit opbouwen in verschillende stappen zodat je kind zich makkelijker aanpast aan de nieuwe tijd.

Concreet voorbeeld: dinsdag en woensdag om 19.15u in bed, donderdag en vrijdag om 19.30u, zaterdag om 19.45u.

Voor oudere kinderen, vanaf 2 jaar, kan je vb een slaaptrainer gebruiken en deze verzetten naargelang de dagen vorderen.

2. Hou vast aan je ochtendritueel en avondritueel.

Het is belangrijk dat je kind weet wanneer het tijd is om op te staan. Door de wintertijd blijft het langer donker. Verlicht de kamer van je zoon of dochter ’s ochtends zodat je kind de indruk krijgt dat de zon opkomt.

Indien mogelijk, ga naar buiten met je kind. Buitenlucht en zonlicht helpen namelijk goed om je bioritme makkelijker aan te passen aan de afwisseling tussen dag en nacht.

Hou je vast aan het gewone avondritueel.

Een vast patroon, volgorde en structuur geeft de kinderen veiligheid en zekerheid. Het uur is veranderd, schakelen zal voor jou en voor je kind nog wel wat aanpassing vragen. De constante hier zijn de rituelen.

3. Pas het uur van de maaltijden en de middagdutjes aan.

Niet alleen bedtijd kan je langzaam opschuiven, ook de maaltijden en de middagdutjes kan je mee opschuiven. Zo kan je kind langzaam aan wennen aan het winteruur.

Tot slot.

Heb geduld en wees liefdevol. Veel kinderen hebben last van deze omschakeling. Anderen lijkt het niet te deren. Het kan weken duren eer jij of je kind aangepast zijn aan het nieuwe uur. Geen wonder dat je kind er misschien als een zombie bij loopt of hangerig is. Leg dan uit dat het normaal is dat ie daar last van heeft, dat jij (of iemand anders die hij kent) daar ook last van heeft. Dat het zal overgaan eens we gewend zijn aan het nieuwe uur.

Heb jij nog tips? Plaats ze hieronder dit blog, zo helpen we elkaar!