speelplaats kleuters

Waarom weent mijn kind op de speelplaats? 4 oorzaken met oplossing

Als ouder wil je niets liever dan dat je zoon of dochter gelukkig is. Je voelt je dan ook diepongelukkig als je ziet of hoort dat de kind weent op de speelplaats. Dan ga je op zoek naar de oorzaken: heeft ie zich pijn gedaan? Mag ie niet meespelen? … Deze zijn evident en er kunnen ook andere redenen zijn.

In dit blog bespreek ik de 4 mogelijke oorzaken. Elke oorzaak is gekoppeld aan een bouwsteen (vuur – lucht – aarde – water).

1. Bouwsteen 'vuur'.

Een kind met veel vuur als bouwsteen raakt makkelijk overprikkeld. Hij is namelijk gedreven om op alle interessante prikkels af te gaan. Het wenen kan hier een ontprikkeling zijn, het afreageren, ontladen van te veel prikkels.

Wat kan helpen: vragen aan de juf of meester of je zoon of dochter op regelmatige tijdstippen even apart te zetten, in een leeshoekje vb. Zo kan ie makkelijk terug tot zichtzelf komen en heeft ie de ruimte om een aantal gebeurtenissen te verwerken.

2. Bouwsteen 'lucht'.

Kinderen met veel lucht in houden van nieuwe, liefst uitdagende dingen, spelletjes… Hoe gevaarlijker, hoe liever soms… zelf zien zij het gevaar niet, in tegenstelling tot de leerkracht.

Je kind kan op de speelplaats een huilbui krijgen uit frustratie en boosheid omdat ie niet op een speeltuig mag klimmen.

Erken het gevoel van frustratie en boosheid en leg uit waarom het niet mag. Laat hem inzien wat de mogelijke gevaren zijn. Een kind met veel lucht accepteert makkelijker een ‘neen’ als hij de reden weet.

3. Bouwsteen 'aarde'.

Kinderen met veel aarde in hun blauwdruk hebben van nature nood aan structuur, orde en zekerheid. Als dat er niet is, dan voelen ze zich niet veilig en zijn ze angstig.

Stel je maar eens voor: zo’n speelplaats waar het krioelt van rondlopende en spelende kinderen. Nergens structuur en orde. Dit kan onzekerheid creëren alsook een gevoel van onveiligheid. Zeker voor de allerkleinsten. Zij hebben ook geen overzicht, kunnen nog niet over de hoofden van de andere kleuters kijken wat het gevoel van onveiligheid versterkt.

Je zoon of dochter kan wenen vanuit angst, onveiligheid.

Ga het gesprek aan met je kind en vraag wat je kan doen om je kind te ondersteunen. Wat zou kunnen helpen om zich veiliger te voelen op de speelplaats. Bv. dichtbij de juf blijven, veilig in een hoekje blijven tot ie zich zeker genoeg voelt, …

4. Bouwsteen 'water'.

Bouwsteen water is van nature heel emotioneel en empathisch. Soms kan je zoon of dochter wenen om een triestig verhaal dat verteld is in de klas of is ie verdrietig voor een thuissituatie, een ziek huisdier vb. … 

Een beetje troost en aandacht kan dan al veel soelaas brengen.

Zoals je al gemerkt hebt is er geen één duidelijke oorzaak. Heel veel hangt af van de combinatie van de bouwstenen van je kind. Deze bouwstenen bepalen de blauwdruk van wie je kind in wezen is en hoe hij reageert op bepaalde gebeurtenissen in zijn leven.

Wil je graag meer weten over deze bouwstenen? Hoe ze de handleiding van je kind vormen?

Op regelmatige basis geef ik hierrond een gratis masterclass.

Meer info en inschrijven kan via onderstaande knop

Heeft jouw kind regelmatig een driftbui aan de schoolpoort? In dit blog leg ik 3 mogelijke redenen uit!

Meer weten over de bouwstenen vuur – lucht – aarde en water? Ik schreef er een ebook over!

Via onderstaande link kan je hem downloaden!

Ebook bauwstenen voor de blauwdruk van je kind

2 reacties op “Waarom weent mijn kind op de speelplaats? 4 oorzaken met oplossing”

  1. My partner and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be precisely what I’m looking for.

    can you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write related
    to here. Again, awesome website!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *