mijn kind vertoont lastig gedrag

Mijn kind vertoont lastig gedrag – 3 oorzaken waarvan je je niet bewust bent

Elke ouder maakt het wel mee dat zijn kind lastig gedrag vertoont. Als het echter blijft duren, dan kan het misschien met jouw uitstraling of een onverwerkt trauma te maken hebben. Heb je daar al eens aan gedacht? Wat bedoel ik daar mee? In dit blog leg ik je 3 mogelijke oorzaken uit.

Ik geloof daar niet in!

We keren even helemaal terug tot tijdens de zwangerschap. Herinner jij je nog hoe je lieve woordjes zei tegen je kind? Hoe jij je buik liefdevol streelde en dolgelukkig was als er een reactie kwam? Boeken gelezen hebt waarin staat dat het belangrijk is om al tijdens de zwangerschap te spreken met je ongeboren kind? Reeds in je buik is er connectie met je kind. Als jij gespannen bent, dan voelt je baby dat. Ben jij ontspannen naar een muziekje aan het luisteren, geniet hij mee. Jouw energie, hoe jij je voelt heeft een directe invloed op je ongeboren kind.

Waarom zou dat stoppen wanneer ie geboren is? Omdat de navelstreng is doorgeknipt? Het stopt niet! Je blijft altijd energetisch verbonden met je kind. Een baby is nog heel afhankelijk van zijn verzorgers, als je zoon of dochter groter wordt, wordt de zorg minder. Echter niet zo voor de energetische band tussen jullie. Mijn 11-jarige dochter voelt mij nog steeds perfect aan en spiegelt mij liefdevol. Dat brengt mij naadloos bij de eerste mogelijke oorzaak:

1. Spiegelen

Als jij met iets zit, een slechte werkdag had, zorgen over iets hebt, dan voelt jouw zoon of dochter dat aan. Je straalt dat uit, onbewust. Je kind gaat daarop reageren. Waarschijnlijk in ‘lastig gedrag’ omdat hij het nog niet kan verwoorden wat hij voelt.

Hoe kan je daar mee omgaan? Ga even apart, uit de ruimt. Naar de wc of berging. Stap in je helikopter en stijg boven de situatie uit. Hiermee koppel je het emotionele los van de ratio en kan je bekijken wat er scheelt. Vertoont je kind lastig gedrag omdat jij slecht in je vel zit of heeft ie het zelf lastig met iets? Het kan zijn dat je zoon of dochter overprikkeld, moe is en dat aan het afreageren is. Door boven de situatie uit te stijgen, kom je er letterlijk los van en krijg je zicht op deze interactie.

2. Je kind triggert onbewust een oud trauma.

Raar op het eerste zicht denk je. Toch kan het zijn. Tijdens de begeleiding van een mama vertelde deze mama mij het volgende: telkens ik mijn dochter wil wassen schreeuwt ze moord en brand, ik mag/kan amper haar haar wassen. Op zich is dat al geen makkelijke klus vermits ze veel haar heeft dat makkelijk in klitten trekt. Elke keer de hel dus. Op een bepaald moment vertelde ze dat zij zelf ook een hekel had aan water over haar hoofd. Het herinnerde haar aan een trauma dat ze in haar jeugdjaren had opgelopen. We pakten het probleem aan, zochten naar oplossingen zoals spel en speelgoed. Ook deed ik een healing op deze situatie. Op deze manier wordt de situatie minder beladen, ontstaat er ruimte voor iets nieuws. Nu gaat de dochter zonder morren in bad of in de douche en laat gewillig haar haar wassen. De moeder? Die kan genieten van een heerlijke douche!

Hoe kan je hier mee omgaan? Bekijk in welke situatie je kind het moeilijk heeft. Zie je een bepaald patroon terugkeren? Wat kan je herkennen in het patroon? Is er iets waar jij ook mee zit/zat? Op deze manier kom je tot inzicht, word je je bewust en kan je eraan werken!

3. Wat is de intentie waarmee jij iets doet?

Regelmatig krijg ik de opmerking van mama’s: mijn kind is een slechte eter, ik weet niet hoe dat komt. Als eens gedacht over de intentie waarmee jij eten bereidt? Doe je dat met liefde of zie je ertegen op? Men zegt niet voor niets ‘de liefde van de man gaat door de maag’ zo ook voor het kind! Als jij positieve energie steekt in het bereiden van je maaltijd, dan zal je kind dat proeven.

Hetzelfde wanneer het bedtijd is voor je kind. Wil je hem graag zo snel mogelijk in bed zodat jij nog het huishouden kan doen of graag wil netflixen? Grote kans dat hij het op dat moment ‘lastig gedrag’ vertoont. Je kind voelt dat aan. Jij straalt dat uit. Als je tijd maakt voor het avondritueel, je kinderen bewust en met volle aandacht bij het ritueel bent en hen zo in bed legt, is de kans groter dat ze makkelijker gaan slapen.

Twijfel je hierover? Probeer het eens uit en laat mij iets weten onderin de comments!

1 reactie op “Mijn kind vertoont lastig gedrag – 3 oorzaken waarvan je je niet bewust bent”

  1. Thanks , I have just been looking for information about this
    topic for a long time and yours is the greatest I have found
    out till now. But, what concerning the bottom line? Are you certain concerning
    the supply?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *