Opiniestuk: Waarom hebben jongeren het zo moeilijk met het volgen van de Coronaregels?

Beelden van feestende jongeren, kort geding tegen onder andere de avondklok, opstand tegen Coronaregels … Het is dagelijkse kost.

Het ís hun temperament.

Logisch als je het bekijkt vanuit de verschillende fases die wij als individu meemaken. Vanuit de temperamentenleer zitten jongeren nu in de ‘luchtfase’ (van 0 jaar tot 25 jaar). Waar kleine kinderen proberen, leren en ontdekken, experimenteren jongeren op andere vlakken. Naast de ‘luchtfase’ heb je ook mensen die veel ‘lucht’ als temperament hebben.

Ze houden gewoon niet van regels. Ze zijn gesteld op hun vrijheid en elke regel is een aanslag hierop. Dat zit in hun DNA ingebakken. Komen er regels? Dan zetten ze gelijk hun stekels op en gebruiken ze ‘hun gezond verstand’ om daar creatief mee om te gaan. Want creatief zijn ze wel, mensen met veel ‘lucht’. Bovendien zijn ze dol op avontuur. Voor hen nog een reden te meer om fantasierijk met deze regels om te gaan. Problemen?!? Welke problemen? Deze horen niet thuis hun leefwereld. Of ze minimaliseren ze. Het liefst vluchten ze ervan weg, dan hebben ze er geen last van. Mensen met veel ‘lucht’ zijn extravert en hebben nood aan contacten, aan het gezelschap van hun vrienden. Liefst met een leuke beat en een lekker drankje. Even uit de realiteit, ‘het gezaag van anderen’, gewoon ons ding doen, geen regels.

Donald Trump is ook lucht.

Geen wonder dat dus jongeren of ouderen met veel lucht middelen zoeken om de regels te omzeilen of ze zelfs inzetten in een verkiezingscampagne. President Trump is het perfecte voorbeeld hoe ‘lucht’ omgaat met Corona. Hoe hij negeert, minimaliseert en als hij zelf besmet is, als een duivel uit een doosje weer herrijst. Klaar om het ook nu weer in zijn voordeel uit te spelen.

Alle redenen zijn goed om het probleem te minimaliseren of het naar hun hand te zetten. Op die manier gebruiken zij hun gezond verstand om met de regels om te gaan.

Daar sta je dan als overheid, viroloog of expert om ‘uw gezond verstand te gebruiken’ en de regels te respecteren. De boodschap blijft bij deze doelgroep weinig of niet hangen.

Mijn visie als opvoedexpert.

Als opvoedexpert voor ouders van peuters en kleuters werk ik met de temperamentenleer. Ik noem ze de bouwstenen van je blauwdruk. Menig ouder heb ik al begeleid. Velen zitten met hun handen in het haar omdat hun kind niet wil luisteren. Ouders leggen vanuit hun bezorgdheid regels op en verbieden. Kleine kinderen snappen dat niet en worden opstandig.

Elke bouwsteen staat met zijn visie, manier van denken en doen anders in het leven. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat inzicht in deze bouwstenen maakt dat je de andere beter begrijpt. Beter begrijpen is niet per definitie akkoord gaan met hun standpunt. Het geeft een andere blik op de persoonlijkheid, een antwoord op de vraag waarom het vooral jongeren of mensen met veel lucht als bouwsteen zich moeilijk aan de regels kunnen houden.

Blijft de cruciale vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze groep zich wel aan de regels houdt?

Wil je graag meer weten over die bouwstenen of mijn visie op hoe we kunnen zorgen dat de groep zich wel aan de regels houdt? Neem dan contact met mij op zodat ik meer toelichting kan geven.  

www.opvoedeninverbinding.be
kathleen@opvoedeninverbinding.be
Tel: +32476 331 494

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *