magisch moment met je kind

Leuke, onvergetelijke momenten beleven met je zoon of dochter – dat is toch wat elke ouder wil? Herinneringen maken voor later, dat zijn de dingen die je zoon of dochter meedragen voor het leven. ‘Weet je nog mama, die ene keer…’ Zelfs jaren later spreken ze er nog over tijdens één van die gezellige familiefeestjes. Hoe creëer je nu zo’n magisch moment? Eéntje waar je jaren later nog honderduit over kan vertellen?

In dit blog geef ik je 3 ingrediënten voor zo’n magisch moment.

1. Het belang van je mindset.

Magische momenten ontstaan als jouw mindset er naar uitkijkt om een fijn moment met je kind te beleven. Wat bedoel ik daar nu mee? Als je er op voorhand geen zin in hebt, dan straal je dat uit en heeft dat een negatieve invloed. Dan creëer je een miserabel moment. Tuurlijk is het niet evident om steeds de goede mindset te hebben. Denk maar als je aan het koken bent en je zoon of dochter vraagt jouw aandacht door ‘lastig’ gedrag. Je ‘verstand’ staat dan op het koken, niet bij het ‘aanwezig zijn’ bij je kind. Dat is ook geen enkel probleem. Dan kan je dan zeggen: ‘ik zie dat er iets is, ik kan nu even niet bij je komen want ik ben aan het koken dan – benoem een concreet moment – kan ik naar jou luisteren. Je erkent de behoefte van je kind, zegt duidelijk dat het NU niet kan en vertelt wanneer het WEL kan. Mijn dochters vragen nu om een praatmomentje als ze er behoefte aan hebben. Wanneer past dat voor jou, mama? Dan weten ze dat ik er helemaal ben voor hen en ook echt naar hen kan luisteren, zonder afgeleid te zijn door vb. het koken, strijken, werken enz.

2. 10 minuten onverdeelde aandacht per dag.

10 minuten onverdeelde aandacht per dag, geen enkele afleiding zoals TV, gsm, tablet… kan een uitdaging zijn, ik spreek van ondervinding. Wat zijn 10 minuten per dag? Als je deze tijd per dag aan je zoon of dochter besteed, met volle aandacht, dan voelt jouw kind zich gehoord, het gevoel dat je echt luistert en er gewoon ‘bent’ voor hem. Tijd om te babbelen over wat hij meegemaakt heeft die dag, zelfs al is hij nog klein. Het feit dat jij gewoon 10 minuten bij hem zit, bij zijn spel aanwezig bent, op gelijke hoogte en mee doet waarmee hij bezig is of gewoon observeren en kijken wat er gebeurt, luisteren waar je zoon of dochter over vertelt in zijn spel, dan kom je al veel te weten en kan je daar ook als ouder op ingaan. Als je 10 minuten per dag onverdeelde aandacht geeft, is de kans op driftbuien kleiner. Je kind heeft namelijk de kans om te babbelen of te tonen op zijn manier waarmee hij het moeilijk heeft, ontladen, ‘emmer leegmaken van opgestapelde spanning en emoties gedurende de dag’.

3. Geef je zoon of dochter inspraak

Als je een magisch moment wil maken, bekijk dan samen met je zoon of dochter wat jullie gaan doen. Geef inspraak, doe mee in zijn spel. Toen mijn dochters nog klein waren en nog niet goed konden babbelen, zette ik mij gewoon bij hen op de grond. Ik observeerde waarmee ze bezig waren, welk speelgoed hun aandacht trok en hoe ze ermee speelden. Ik stelde dan vragen ‘wat doe die?’, ‘wat is er gebeurd?’ … of ik gaf andere inzichten: ‘wat zou er gebeuren als die of die dat zou doen?’ of als je dat eens op die manier zou proberen… Op deze manier ga je echt in verbinding met je kind en leer je je zoon of dochter ook beter kennen. Je leert waar de interesses liggen, waar ze het moeilijk mee hebben en waar ze op dat moment graag mee spelen. Bovendien is dit ook weer een goede manier om driftbuien te voorkomen. Zeker voor kinderen met veel vuur en lucht. Ze hebben dan ook eens iets te zeggen, kunnen ook eens controle uitoefenen in plaats van al die moetjes waar ze echt niet blij van worden…

Tot slot.

Wil jij graag een magisch moment creëren vóór het slapen gaan? Zodat je kind zonder stress rustig in slaap kan vallen?
Schrijf je dan in voor de workshop ‘Zonder stress je kind naar bed’. 
In deze online workshop leg ik je uit wat je kind nodig heeft om te kunnen slapen. Zo heb jij eindelijk die welverdiende me time om te genieten!

Info en inschrijven via onderstaande knop!