Structuur en regelmaat zorgen voor minder driftbuien

Structuur, regelmaat, orde… telkens ik eraan denk, gaan mijn hakken in het zand. Nee, niks voor mij! Meteen ook de gedachte aan een strak keurslijf waar nauwelijks ruimte is om te ademen. Herkenbaar? Het kan ook anders. Ik leg je de voordelen uit in dit blog.

Waarom ik die structuur en regelmaat als een aanslag op mijn vrije wil beschouw.

Toen ik 10 jaar was, werd mijn moeder blind. Tuurlijk was dit een stevige mokerslag op de dromen van mijn ouders, hun leven en ons gezin. De nieuwe noden en behoeften van mijn moeder hadden ook een weerslag op mij en mijn broer.

Zo had alles een vaste plaats gekregen, mocht er niets rondslingeren, alles op de juiste plek. Mijn moeder begon alles ook streng te controleren, gewoon omdat ze het niet zag en omdat ze er op die manier ‘zeker’ van kon zijn dat iets gedaan werd. Voor mij voelde deze nieuwe manier van leven als een dwangbuis. Ik werd ergens gedwongen in een richting die niet echt bij mij paste.  

Waarom werkt 'structuur'als een rode lap op een stier voor mij?

Kleine kinderen met veel lucht en vuur willen experimenteren, ze zijn gedreven en hebben een sterke wil om een bepaald doel te bereiken. Ze willen graag op avontuur, het op hun manier uitproberen. Laat ik nu net veel lucht en vuur in mijn handleiding hebben. Je merkt al dat deze bouwstenen bijna lijnrecht staan tegenover ‘aarde’. Zo ook bij mij. Ik moest ‘in het gareel’ lopen, uitvoeren wat mij werd opgedragen. Tuurlijk vertoonde ik lastig gedrag. Dit was helemaal tegen mijn natuur in, van wie ik in wezen ben. Ik had nood aan ruimte om te kunnen experimenteren, mijn ding te doen, ook eens mogen kiezen wat ik in dat gegeven kader wou doen. Ik wou vrij zijn, geen regels, geen dwang, geen druk… en toch…

Toch koos ik voor een job met veel structuur…

Ik heb 10 jaar bij de politie in Brussel gewerkt. De politie, het leger, Rode Kruis, werken allemaal volgens een vaste structuur, een vast kader en hiërarchie. Waarom is dat dan? Binnen deze vaste structuur gelden regels. Deze regels zorgen voor die veiligheid. Zo gelden er procedures en richtlijnen om, in geval van een noodsituatie, op te terug te vallen. Wanneer er chaos heerst, dan zijn deze procedures of afspraken een basis om goed te functioneren. Je weet wat je te doen staat, je hebt een waslijst aan opeenvolgende stappen die je moet nemen in zo’n noodsituatie. Op zo’n moment geeft dat houvast. Het is een draaiboek.

Nu binnen de politie, leger met zo’n vaste structuur had ik ook veel vrijheid. De vrijheid om binnen het gegeven kader mijn creativiteit uit te werken, manieren te zoeken om mensen te ondersteunen enz. Ik merkte dat deze formule wel werkte voor mij. Die vaste structuur, de veilige omkadering met de ruimte om zelf een aantal zaken te bepalen, zelf keuzes te maken.

Hoe kan je dit toepassen in de opvoeding?

Veel kinderen met ‘vuur’ of ‘lucht’ als bouwsteen houden niet van het ‘autoritair’ gezag, zeker niet als ze er het nu niet van inzien waarom ze iets ‘niet mogen’.

De structuur in de opvoeding is nodig, kinderen hebben er nood aan. Ze weten wat er gaat komen, het geeft hun richting als ze het even niet meer weten. Denk maar in de school of de opvang, daar wordt steevast met een vaste omkadering gewerkt.

Kinderen met veel lucht hebben die houvast nodig, het geeft hun minder stress. Anders hebben ze de neiging om van het ene naar het andere te ‘fladderen’ zonder duidelijke richting. Heb je een kind met veel vuur? Dan kan een goede planning, structuur een richting geven aan zijn enthousiasme. In plaats van in te gaan op elke prikkel die hij tegenkomt, heeft ie nu een houvast om zijn energie over deze planning te verdelen. Kinderen met veel aarde hebben sowieso nood aan die structuur, een vast kader. Is jouw kind eerder traag en heeft ie veel water? Zo’n duidelijke richtlijnen geven ook hem houvast en kunnen zelfs voor aanmoediging zorgen om naar de volgende stap te gaan ipv weg te dromen…

Structuur is ook de basis om je kind vlot in slaap te krijgen. Is dat dan een keurslijf waarbij geen variatie mogelijk is?

Neen! Het gaat om een vaste opeenvolging van handelingen voor je zoon of dochter gaat slapen.

Zo kan jij ook genieten van een rustige avond op de bank om bij te tanken met een biertje of een wijntje!

Op dinsdag 30 maart geef ik een online workshop ‘zonder stress je kind in bed’. Daarin geef ik jou concrete handgrepen om je kind vlot te laten slapen. Ik tune ook in op jouw persoonlijke situatie zodat je adviezen krijgt gericht op jouw kind.

Meedoen? Via onderstaande knop vind je meer informatie en kan je inschrijven!

Meer lezen over bouwsteen aarde.

Meer lezen over driftbuien.