slapend kind

Elke ouder maakt het wel eens mee: je zoon of dochter die steeds uit bed komt als ie niet kan slapen. Zeker als je kind niet meer in een babybed slaapt. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar als je kind er elke avond een spelletje van maakt en steeds uit bed blijft komt, wil je als ouder dit patroon zo snel mogelijk doorbreken. Is jouw kind hooggevoelig, dan kan het wel een poos duren eer je kind eindelijk in slaap valt. Hoe pak je dit aan?
In dit blog geef ik je 5 tips.

1. Wat is er aan de hand?

Probeer eerst helder te krijgen wat er speelt. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn als je peuter steeds uit bed komt. Wat geeft je kind aan? Vermijd ‘waarom’ vragen, dat is te complex voor je zoon of dochter. Stel concrete vragen: wat maakt dat je uit je bedje bent? Heb je dorst, honger? Ben je bang? Heb je ergens pijn? Dat zijn woorden die je kind kent en makkelijker kan beantwoorden.

Of gaat het echt een typisch geval van ‘niet willen slapen’ en ‘tijd rekken’?

2. Wees smoesjes voor.

Het is niet altijd evident om goed in te schatten of jouw kind weer ‘een geweldige strategie’ ontdekt heeft om weer eens uit zijn bed te komen. Heeft je kind echt dorst? Moet ie echt plassen? Probeer de smoesjes voor te zijn door zelf oplossingen te bedenken. Zo kan je een flesje water naast het bed zetten en een potje naast het bed zodat ie zelfstandig kan plassen.

3. Zorg voor een opgeruimde kamer.

Zorg voor een opgeruimde kamer voor het slapen gaan. Opgeruimd geeft rust. Bovendien kunnen stukken speelgoed enge schaduwen geven in het half duister. Dit kan voor onrust zorgen waardoor je kind niet goed kan slapen.

4. Warme bad/douche of prikkels afwrijven.

Hooggevoelige kinderen ontspannen van een heerlijk bad of douche. In realiteit weet ik dat dit vaak onmogelijk is om dit met je kind dagelijks te doen. Wat ook kan helpen is de prikkels afwrijven. Met je hand begin je op de kruin en ga je zo verder naar beneden. Bij elke ‘wrijf’ schud je je hand af. Op deze manier gaat er al veel spanning uit het lijfje van je zoon of dochter.

5. Zorg voor een gestructureerd avondritueel.

Heb je een goede structuur in je avondritueel? Dat helpt al heel wat. Een stappenplan zorgt ervoor dat je zoon of dochter weet wat de verschillende onderdelen zijn, het geeft hou vast als het even misloopt. Je kan het avondritueel zo opbouwen dat je kind steeds meer en meer in slaapmodus geraakt.

Tot slot.

Wil jij weten hoe je nu zo’n gestructureerd avondritueel maakt? Zodat je kind zonder stress rustig in slaap kan vallen?
Schrijf je dan in voor de workshop van 6 april ‘Zonder stress je kind naar bed’. 
In deze online workshop leg ik je uit wat je kind nodig heeft om te kunnen slapen. Zo heb jij eindelijk die welverdiende me time om te genieten!

Info en inschrijven via onderstaande knop!