lastig gedrag negeren

Mag ik het vervelend gedrag van mijn kind negeren?

‘Gewoon geen aandacht aan geven, dan gaat het vanzelf over’. Dat is een advies dat jij misschien vaak krijgt als jouw kind ‘lastig’ of ‘vervelend’ gedrag vertoont. Of het nu gaat over aanhoudend zeuren, je bijten, je opeisen… het zijn manieren om ‘negatieve aandacht’ te krijgen. Misschien heb jij al verschillende dingen geprobeerd, zoals straffen, schreeuwen, uitvliegen op je kind. Geen aandacht geven en dus negeren kan misschien wel helpen.

Maar is dat wel zo’n goed idee?

In dit blog vertel ik jou waarom negeren niet de oplossing is en geef ik jou de gouden tip om dat gedrag van je kind te veranderen.

Mijn kind bijt mij!

Tijdens één van mijn sessies knuffelturnen (ouder-kind bewegingssessies) zag ik een temperamentvolle kleuter van een jaar of vier. Enthousiast deed hij mee aan de oefeningen, lekker rondrennen in de zaal terwijl we allerlei dieren nabootsten. Alles verliep goed, dat is normaal dat de kleuters eerst de spanning uit hun lijfje moeten krijgen voor we starten met de rustigere oefeningen.

Het moment dat ik vraag om stil te zitten in een cirkel voor de uitleg van de volgende oefening. De kleuter zit bij de mama op schoot en plots begint hij haar te bijten. Ze negeerde het gedrag van haar kind en duwde haar zoon terug op zijn plaats.

De volgende oefening rolden ze samen over de grond, beiden gierend van plezier. Er was geen vuiltje aan de lucht. Tot, jawel, bij het cirkelmoment hij haar weer begon te bijten. Deze keer reageerde ze anders. ‘Zachtjes bijten hoor’. Verveeld keek ze een beetje in het rond, in de hoop dat niemand het gezien had. Onze blikken kruisten elkaar en ze glimlachte verlegen.

Na de sessie sprak ze mij aan. ‘Is het ok om het gedrag van mijn zoon te negeren?’ Vroeg ze mij.

Ze had namelijk al van alles geprobeerd zoals straffen, belonen, roepen om dit gedrag van haar zoon te stoppen echter zonder resultaat.

Negeren maakt het gedrag erger.

‘Ik herken bepaalde gedragspatronen. Het enthousiasme waarmee je zoon de oefeningen doet, hij heeft het nodig om de spanningen in zijn lijfje kwijt te raken. Het rondrennen en bewegen helpen daarbij. Waar hij het echter nog moeilijk mee heeft, is zichzelf ‘onder controle’ houden wanneer hij rustig moet worden, zoals in de cirkel. Dan is hij nog niet in staan om die emoties te reguleren. Op dat moment gaat er iets niet, voelt hij zich niet goed of wordt hij overspoeld door emoties waar hij geen raad mee weet. Je zoon kan het nog niet verwoorden omdat hij daar nog te jong voor is, dus laat hij dit zien via zijn gedrag.

Als je op dat moment kortaf reageert,  boos wordt of je kind negeert, bereik je het tegenovergestelde resultaat. Het gedrag verandert niet. Jouw reactie op het gedrag van je kind kan wèl het verschil maken. Als je in het bovengenoemd patroon blijft hangen, dan gaan de frustraties opbouwen en gaat het gedrag verergeren. Jij raakt meer en meer gefrustreerd omdat je kind telkens opnieuw hetzelfde gedrag laat zien.

Het lastig gedrag van je kind verergert omdat de prikkels in zijn lijf vermeerderen en hij er geen raad mee weet.

Gouden tip: hoe reageer je dan wel?

Eén ding is belangrijk, namelijk erkenning geven. Door de emoties van je kind te erkennen, zorg je ervoor dat je kind zich gezien, gehoord en begrepen voelt.

Hoe doe je dat:

  1. Maak contact met je kind op ooghoogte.
  2. Benoem wat je ziet.
  3. Geef aan dat het niet oké is.
  4. Bedenk samen wat wel kan.

In dit geval zou het als volgt kunnen klinken. Maak oogcontact met je kind. ‘Ik zie dat je gespannen bent, en dat je mij bijt. Ik begrijp dat je nerveus bent maar bijten is niet ok. Bedenk samen wat dan wèl kan of manieren die jouw kind helpen om met de spanningen in zijn lijfje om te gaan. Dat is voor elk kind anders. Sommige kinderen zijn gebaat bij een stressbal, een bijtring of ‘pop it’, boksbal.

Geef hier aandacht aan.

Wanneer een kind vaak negatieve aandacht vraagt zoals bijten, zeuren, je opeisen, dan is er een soort gedragspatroon ontstaan. Dan is het belangrijk om daar als ouder aandacht aan te besteden. Als je dat niet doet, wordt het gedrag vaak erger en groeien de frustraties langs beide kanten. Voor je het weet zit je in zo’n negatieve sfeer dat een leuk, gezellig gezin heel ver weg is. Door je kind al in een vroeg stadium zelf aan te leren hoe het met zijn emoties kan omgaan, is er geen lastig gedrag meer en kan jij weer een fijne mama voelen.

.

Wil jij graag een gezellig gezin zonder lastig gedrag van je kind zodat jij kan genieten van het moederschap? Dan is het online nanny traject iets voor jou. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.