Driftbui

Vraagt jouw kind ook altijd om aandacht? Dit kan jij doen (tips)

Je kind komt jou steeds storen als jij in gesprek bent met je vriendin, als je aandacht geeft aan de broer of zus… of ‘hangt het uit’ door negatief gedrag te stellen, hoewel ie heel goed weet dat dat niet mag…

Is dit herkenbaar voor jou?

In dit blog leg ik je uit wat er werkelijk speelt en geef ik je 3 tips hoe je hiermee kan omgaan.

1. Wat speelt er mee?

Als je zoon of dochter baby is, dan krijgt je kind veel aandacht. Immers, een baby is ‘hulpeloos’, heeft nog veel zorgen en ondersteuning nodig van de ouders. Hoe vaak ging jij vroeger kijken naar het wiegje of keek jij naar de babyfoon om te checken of alles nog ok was met je ukkepuk?

En dat is helemaal ok! Het wordt ook als ‘normaal’ beschouwd.

Als je kind ouder wordt, verwacht jij dat je kind zelfstandiger wordt, dat ie zijn plan meer alleen kan trekken. Zelf kledij leren aan doen, zelfstandig leren eten, … Het is een natuurlijk proces in de opvoeding. In se komt het erop neer dat jij (onbewust) minder aandacht geeft aan je kind, juist om die zelfstandigheid te stimuleren.

En daar knelt vaak het schoentje: minder aandacht is minder verbinding, en laat dat nu net zijn wat ‘aandacht vragen’ eigenlijk is.

2. Waarom vraagt je kind (negatieve) aandacht?

Aandacht vragen is een roep om verbinding. Even checken of alles nog ok is op emotioneel gebied. Zit jij nog lekker in je vel?

Je kan het vergelijken met een gsm die om de x tijd checkt of ie nog connectie heeft met het netwerk. Heeft ie geen connectie meer, dan werken er ook een aantal apps niet en kan de gsm niet naar behoren functioneren.

Net zo voor je kind. Misschien is je zoon of dochter aan het spelen en lukt er iets niet, krijgt hij ruzie met vriendjes, dan ga je als ouder kijken wat er mis gaat. Om het probleem op te lossen, de verbinding te herstellen.

3. Mindswitch.

In se zou je dus de vraag om aandacht kunnen veranderen met een vraag om (emotionele) verbinding. Ben jij nog ok? Zijn wij nog ok?

Aandacht vragen is niet negatief, ook al gaat het vaak over ‘negatief’ gedrag. Als je dat patroon als ouder kan doorbreken, dan krijg je ineens een heel ander beeld van je kind. Dan kan je leren kijken naar de behoeften van je kind.

Wat ging er niet op het moment van die ‘negatieve’ aandacht? ‘Waren wij nog in verbinding?’ ‘Wat had mijn kind toen nodig?’

4. Tips om de verbinding regelmatig te herstellen met je kind.

1. 5 minuten effectieve aandacht per dag.

Zonder broers of zussen, gsm, laptop, tv en lekker gezellig luisteren, spelen, knuffelen met je zoon of dochter. 

Wat speelt je kind graag? Speel met hem mee en ontdek wat er zich afspeelt in zijn leefwereld.

2. Regelmatig fysieke aandacht:

  • aai over het hoofd..
  • een knuffel tussendoor.
  • ga tot bij je kind en vraag of alles ok is.

3. Even inchecken:

  • ik ben er voor jou!
  • ik zie je graag!

Je ziet dat je echt geen grootse plannen ‘moet’ hebben om die verbinding met je zoon of dochter te houden. Echt even gewoon een vraag stellen, inchecken zoals ik dat noem kan al wonderen doen EN zorgt voor minder driftbuien!

Wil jij ook een kind met minder driftbuien? Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen voor rust in je gezin! Zo ben jij meteen op de hoogte wanneer ik een nieuwe actie organiseer!