Zelfvertrouwen vergroten bij je kind

Hoe vergroot ik het zelfvertrouwen van mijn kind? 5 tips

Het zelfvertrouwen bij je kind vergroten, het is best een uitdaging voor jou en voor je kind. Hoe kan je daar nu mee aan de slag? Hoe kan je stap voor stap het zelfvertrouwen vergroten? In dit blog leg ik je het principe van de fixed en growth mindset uit. (Carol Dweck) Ik illustreer dit met 5 voorbeelden en 5 tips.

Wat is dit principe?

Fixed mindset: iedereen wordt geboren met een bepaalde aangeboren intelligentie en daar moet je het maar mee doen in je leven. Sommige mensen zijn van nature goed in dingen terwijl anderen dat niet zijn. Zo geloven ze dus dat je geen controle hebt over datgene wat je bij jezelf kan ontwikkelen.

Growth mindset: de intelligentie is aangeboren EN kan ontwikkelen en verbeteren. Ze geloven dat je controle hebt op je ontwikkeling.

Niemand heeft alleen een fixed of een growth mindset. Meestal heb je een mix van de twee.

Hoe kan je nu een growth mindset ontwikkelen bij je kind?
Ik leg het uit in een aantal tips met concrete voorbeelden.

1. Ik ben er niet goed in!

Sommige kinderen aarzelen om in beweging te komen. Of het nu gaat om sport, schoolwerk of iets uit het alledaagse leven. Ze misschien wat trager, hebben het moeilijker om iets aan te leren.

TIP:  vraag aan je kind ‘wat kan je doen om beter te worden?’ Hoe kan jij als ouder daarin je kind ondersteunen?

2. Ik geef het op!

Zeker bij kleine kinderen, wanneer ze leren om zelfstandiger te worden, volgt er een driftbui uit frustratie. Bij grotere kinderen lukt het huiswerk soms niet zoals ze het eigenlijk willen.

TIP: verander van strategie: hoe je het nu probeert, werkt niet. Misschien kun je het op een andere manier proberen waarop het WEL werkt.

3. Dit is te moeilijk!

Als een opdracht soms een onoverkomelijke berg is, dan krijg je vaak deze reactie. Je kind heeft geen zicht meer op het geheel en slaat in paniek wanneer het niet overzichtelijk of beheersbaar is.

TIP: deel de opdracht op in behapbare stukjes. Waar kan je kind wel alleen en waar heeft ie hulp bij nodig? 

4. Ik kan het niet!

Soms blokkeert je kind bij het maken van een opdracht. Zeker als het eerste stukje niet wil lukken, dan zakt het zelfvertrouwen pijlsnel naar beneden.

TIP: Als ie begint bij de zaken waar ie goed in is, wel kan, dan groeit zijn zelfvertrouwen ook om het moeilijkere gedeelte aan te pakken.

5. Fout!

Sommige kinderen slaan in paniek wanneer ze een ‘fout’ hebben gemaakt. Ze worden boos en zetten de hakken in het zand…

TIP: wat kan ik van mijn ‘fout’ leren?  Welke andere strategie kan ik aanpakken om het volgende keer beter te doen?

Tot slot: waarom is het belangrijk om een growth mindset aan te leren?

Als je je kind kan ondersteunen om op deze manier om te gaan met de uitdagingen in zijn leven, dan leert ie anders over zichzelf en de zaken denken. Dan leert ie zoeken naar strategieën om het anders te doen, creatieve oplossingen zoeken, zelfstandig nadenken. Dat zijn belangrijke vaardigheden die je zoon of dochter meeneemt voor heel het leven. Jong geleerd is oud gedaan!

Wil dat zeggen dat je je zoon moet ‘pushen’ om toch een groot voetballer te worden? Dat deze mindset het allemaal gaat waarmaken? Neen, een groot voetballer word je mede dankzij een flinke portie talent en de nodige inspanningen. Misschien heeft ie aanleg voor acteren of wiskunde!

Het is alleen een andere manier om naar de uitdagingen in het leven te kijken. Een manier waarop je het zelfvertrouwen van je kind kan vergroten.

Meer weten over de bouwstenen vuur – lucht – aarde en water? Ik schreef er een ebook over!

Via onderstaande link kan je hem downloaden!

Ebook bauwstenen voor de blauwdruk van je kind

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *