Waarom krijgt mijn kind een driftbui?

Waarom heeft mijn kind een driftbui? 10 oorzaken + tips

Waarom heeft mijn kind een driftbui? Het hoort gewoon bij de opvoeding, elke ouder krijgt ermee te maken. Heb je al eens stilgestaan bij de mogelijke oorzaken? De ene oorzaak is de andere niet. Zeker als je het bekijkt vanuit de bouwstenen lucht – vuur – aarde en water. In dit blog geef ik je 10 mogelijke oorzaken, vanuit de verschillende bouwstenen.

1. Is je kind overprikkeld? (bouwsteen vuur)

Bouwsteen ‘vuur’ is gevoelig aan prikkels. Dat wil zeggen dat ze impulsief op veel prikkels reageren. Dat zit zo in hun DNA. Tijdens de dag ervaren zij verschillende prikkels. Je kan het vergelijken met een emmer die langzaam volloopt. Juist die ene prikkel maakt dat je kind een driftbui krijgt.

TIP: zoek methoden om je kind gedurende te laten ontprikkelen, de emmer te legen zodat een driftbui kleiner wordt.

2. Kan je kind zijn doel bereiken? (bouwsteen vuur)

Bouwsteen ‘vuur’ is doelgericht. Ze gaan het liefst recht op hun doel af. Als ze hun doel bereikt hebben, dan geeft dat zelfvertrouwen en eer. Stel dat ze in de hoogste top van de boom willen klimmen – voor je zoon of dochter een serieuze uitdaging, daar is best veel moed voor nodig! Jij verbiedt dat, uit bezorgdheid voor het welzijn van je kind. Je kind kan op dit moment een driftbui krijgen: ze snappen jouw bezorgdheid niet. Zij zijn daar niet mee bezig. Voor hun is het behalen van hun doel belangrijk. Op dit moment zitten jullie op een andere golflengte.

TIP: spreek met je kind, op zijn niveau waarom iets niet kan, leg het uit. Het is een groot verschil tussen uitleggen waarom iets niet kan dan simpelweg ‘neen’ zeggen. Bij bouwsteen ‘vuur’ werkt dat als een rode lap op een stier. Bespreek wat de andere mogelijkheden zijn, wanneer het wel kan.

3. Agressief reageren: slaan, bijten, schoppen… (bouwsteen vuur)

Vóór je reageert, kijk wat er speelt, wat er gebeurd is. Dat is niet altijd makkelijk omdat je de neiging hebt om direct te handelen. Toch kan het belangrijk zijn. Ik leg het uit met een voorbeeld: stel je zoon heeft een mooie toren gemaakt om aan jou te laten zien. Broer of zus maakt deze toren stuk en je zoon slaat broer of zus uit boosheid, frustratie, verdriet… Als je op dat moment je zoon ‘straft’, dan wordt die gestraft omdat hij boos is, verdriet heeft terwijl hij dat ziet als verdediging van ‘zijn terrein’, iets waar hij enthousiast aan gewerkt heeft. Dus kijk wat er gaande is en reageer dan naargelang de situatie.

TIP: als de situatie gekalmeerd is, bespreek met je zoon op welke manieren hij zijn boosheid anders kan uiten in plaats van te slaan en te bijten.

4. Willen jouw kinderen ook tegelijk met zelfde speelgoed spelen? (bouwsteen vuur)

Of het nu in de opvang is of bij je thuis, het gebeurt al eens dat kinderen tegelijk met hetzelfde speelgoed willen spelen. Tuurlijk komt er ruzie van bij 2 kinderen met veel vuur als bouwsteen. Bouwsteen ‘vuur’ wil graag zijn eigen terrein verdedigen – denk maar aan 2 leeuwen die vechten voor hun plaats. Ze willen graag beiden de baas zijn. Hoe kan je daar nu als ouder mee overweg?

TIP: zet een kookwekker op 5 minuten. Leg uit aan de kinderen dat elke kind 5 minuten mag spelen met dat speelgoed. Als de wekker afgaat, dan is het 5 minuten voor de andere. Je zal zien dat ze gaandeweg een manier gaan vinden om het speelgoed te delen.

5. Heeft je zoon of dochter het moeilijk om nieuwe vaardigheden aan te leren? (bouwsteen aarde)

Bouwsteen aarde houdt van veiligheid, het liefst een afgesloten cocon waar niemand bij kan. Ze zijn steeds op zoek naar zekerheid, anders worden ze angstig. Iets nieuws proberen is dus een uitdaging. Ze moeten namelijk de veilige zone verlaten om zich op onbekend terrein te begeven. Een driftbui kan hier ontstaan vanuit angst, onzekerheid.

TIP: zoek samen met je kind naar manieren om je kind te ondersteunen om toch over dat drempeltje te gaan. Hoe kan ik helpen, veiligheid bieden?

6. Is jouw kind perfectionistisch? (bouwsteen aarde)

Reeds van kleins af aan kunnen kinderen perfectionistisch gedrag vertonen. Denk maar je zoon of dochter die een driftbui krijgt wanneer ie buiten de lijntjes van zijn tekening kleurt. Als ze ouder worden vertaalt dat zich in urenlang studeren om toch die 10/10 te halen. Tegen welke prijs? Het is ook een uitdaging voor jou om met het perfectionisme van je kind om te gaan.

TIP: leer je kind de lat lager te leggen. Wat gebeurt er als je de lat lager legt? Is dat erg? Zullen we het eens proberen? Dikwijls is er een link met faalangst. Meer weten? Klik hier.

7. Verloopt het anders dan ze gedacht hadden? (bouwsteen aarde)

Bouwsteen aarde houdt van regelmaat en structuur. Dat geeft hen zekerheid want ze weten wat er komen gaat. Als dan iets niet loopt zoals ze verwacht hadden, dan kunnen ze een driftbui krijgen. Hun zekerheid valt namelijk weg dus voelen ze zich onveilig. Bijvoorbeeld het geplande bezoek aan oma en opa kan niet doorgaan omwille van …

TIP: leer je kind al van jongs af aan omgaan met die flexibiliteit. Zoek samen met je kind wat hem veiligheid kan bieden als er iets onverwachts tussenkomt.

8. Verplicht jij je kind om een keuze te maken? (bouwsteen water)

Kinderen met veel water als bouwsteen zijn van nature traag. Beslissingen nemen ze op basis van hun gevoel. Welk gevoel geeft dat als ik zou kiezen voor de blauwe schoenen? Welk gevoel geven de bruine schoenen mij? Als jij druk zet op je kind om een keuze te maken, kunnen ze in paniek raken omdat ze er op dat moment nog niet klaar voor zijn.

TIP: leer je kind om het concreet te maken. Wat zijn de voordelen van de blauwe schoenen? Van de bruine? Op basis daarvan is het soms makkelijker. Vraag aan je kind wat ie nodig heeft om die keuzes te maken zodat het proces makkelijker verloopt.

9. Beperk jij de vrijheid van je kind? (bouwsteen lucht)

Bouwsteen lucht houdt van vrijheid, creativiteit. Elke regel is een inbreuk hierop en daar houden ze absoluut niet van. Grote kans dat ze een driftbui krijgen omdat jij iets verbiedt om te doen. Stel dat je kind in de hoogste top van de boom wil klimmen, experimenteren of dat wel lukt en jij zegt dat dat niet mag, dan is de kans op een driftbui reëel.

TIP: leg uit aan je kind waarom iets niet mag, wat mogelijke alternatieven zijn of op welke manier het wel kan.

10. Is jouw kind verdrietig?

Verdriet kan je op verschillende manieren uiten: boos worden, vluchten, wenen,… Boos worden kan op verschillende manieren: stampen, slaan, bijten, roepen, … Je kind heeft nog geen woorden om zijn verdriet te uiten, daarom toont ie dat in zijn gedrag.

TIP: bekijk hoe je je kind kan ondersteunen op dat moment. Benoem het gevoel ‘kan het zijn dat je verdrietig bent?’. Vraag hem hoe je hem kan ondersteunen, wat je voor je kind kan doen. Leer woorden te geven zodat ie een volgende keer het kan vertellen ipv agressief te reageren.

Meer weten over de bouwstenen vuur – lucht – aarde en water? Ik schreef er een ebook over!

Via onderstaande link kan je hem downloaden!

Ebook bauwstenen voor de blauwdruk van je kind

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *