‘Ik zie dat mijn kind moe is: wrijven in de oogjes, herhaaldelijk geeuwen en toch doet ie alle moeite van de wereld om wakker te blijven’. Eén van de vele uitspraken die ik krijg van vermoeide ouders wiens zoon of dochter ’s avonds moeilijk in slaap geraakt. In dit blog een aantal tips die helpen om je kind beter te laten slapen.
1. Hoogsensitieve kinderen verwerken de informatie anders.
Iedereen verwerkt in zijn slaap de gebeurtenissen of prikkels van overdag. Een hooggevoelig, hoogsensitief kind heeft het vaak moeilijker met in slaap vallen dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Opgebouwde spanningen, allerlei indrukken: ze kunnen je kind letterlijk wakker houden. Doordat zij minder goed de prikkels van overdag kunnen verwerken, kunnen ze ook minder goed slapen ’s avonds. Terwijl slaap nu juist helpt om die prikkels te verwerken en slaap voor hen zo belangrijk is. Laat nu net dat slapen voor je hoogsensitief kind een lastige uitdaging zijn.
Vaak spelen ook nog gebeurtenissen van een aantal dagen geleden mee. Zaken die in de opvang, op school, thuis… gebeurd zijn. Kans is groot dat deze ’s avonds naar boven komen.
2. Afbouwen naar de relaxstand!
Hoogsensitieve kinderen zijn heel gevoelig voor de energie, de sfeer die er aanwezig is. Begin op tijd (min een uur voor je kind in bed ligt) met een ‘relax’ stand in te bouwen. Ik weet dat dat voor veel ouders een hele uitdaging is, zeker als er niet veel tijd is tussen thuiskomst en het effectief slapen gaan. Er ‘moet’ dan ook nog zoveel gedaan worden: als ouder ‘ontladen’, eten maken, eten, tijd met je kinderen…
Concentreer je op de zaken die in eerste instantie nodig zijn zodat er nadien een ‘rustigere energie’ is. Als iedereen zijn buikje rond heeft gegeten en ‘op zijn effen’ is gekomen kan je deze ‘relax’ stand opzetten. Zo kan je toewerken naar het eigenlijke avondritueel. Vertel ook aan je kind, zelfs al is ie nog klein, dat het nu het relax uurtje is, geen activerende dingen meer zoals rondrennen, gamen, … TV kijken kan tot max 30min voor het slapen gaan zelf. Laat ook hier je kind kijken naar rustige tekenfilms. Paw Patrol, Sponge Bob enz hebben vaak felle kleuren, gebruiken hoge stemmetjes en hebben een prikkelende uitstraling. Je kind wordt er niet rustig van.
3. Klaar maken om effectief te gaan slapen.
Zorg voor een vast avondritueel. Deze vaste structuur werkt ontspannend voor je zoon of dochter. Het is voorspelbaar, je weet wat er allemaal gaat komen en dat geeft rust. Maak er eentje per kind met pictogrammen, zo leert zelfs je jong zoon of dochter al de structuur en de beelden. Je kan je avondritueel afwisselen met activiteiten die je kind zelf leuk vind. Zo kan het ene kind een ontspannende massage boven het voorlezen verkiezen. Binnen de vaste structuur zorgt het voor afwisseling, een variatie die je kind zelf kan bepalen. Door er keuzemogelijkheden in te zetten, verminder je daarenboven de kans op driftbuien.
4. Focus op ontspannen.
Focus je op ontspannen in plaats van te gaan slapen. Als je kind ontspannen is, kan het goed slapen. Wanneer het ‘moet slapen’ ligt er veel druk op en geraakt je zoon of dochter onder stress en valt ie minder makkelijk in slaap.
Heeft je kind koude voeten? Zorg voor een warm kersenpit kussen. Ze bestaan reeds in kleine formaten. Mijn dochters kregen al van kleins af zo’n warm kussentje, niet met kersenpitten maar met één of ander zaad. Een heerlijke (voet) massage kan helpen om je kind te ontspannen en dus zo in slaap te laten vallen.
5. Leuke ideeën voor het avondritueel.
Het avondritueel bestaat best uit een vaste structuur. Zoals eerder reeds vermeld zorgt zo’n vaste structuur voor regelmaat, een bepaald ritme waarin de verschillende taken worden uitgevoerd. Het feit dat je kind weet wat er allemaal ‘op de planning’ staat, geeft rust en zekerheid, focus op wat ze gaan doen. Wil dat nou zeggen dat het zo’n rigide keurslijf is? Neen! Je maakt er een vaste structuur van met een aantal ‘activiteiten’ die je kind mag kiezen. Vb 3 stuks: massage, voorlezen, knuffelen, wiegen op de schoot, wiegen in een dekentje, de dag doornemen, ontspanningsoefeningen zoals een bodyscan, luisteroefeningen,…
Tot slot.
Wil je graag weten hoe je nu aan zo’n structuur begint, een houvast tijdens het avondritueel? Wat zijn de do’s en don’ts? Op 6 april 2021 gaf ik een workshop ‘zonder stress je kind in bed’. Daarin gingen we o.a. concreet aan de slag met het samenstellen van zo’n structuur. Hoe begin je hier nu aan en hoe zet je alles in de juiste volgorde?
Je kan nog steeds de replay aanvragen! Vul het formulier hieronder in als je deze replay wil hebben.