Naar school

(Terug) Naar school – 5 tips voor een goede voorbereiding

In België staat het nieuwe schooljaar voor de deur. Ook nu zal het anders zijn met de geldende maatregelen rond Corona. Veel veranderingen, na 2 maanden vakantie en weken lockdown.

Niet alleen jij, ook je kinderen vinden het een spannend moment. In welke klas gaan ze zitten? Bij welke juf? Zijn er vriendjes en vriendinnetjes?

Jij vraagt je af hoe je alles in goede banen kan leiden, zeker in de ochtend. Misschien doe je thuiswerk, of ga je zelf de deur uit om te gaan werken, wat het ook is, het vraagt een aanpassing en een goede voorbereiding.

Hoe begin je daar nu weer aan. Het lijkt al zolang geleden…

In deze blog een aantal tips om je goed voor te bereiden op het nieuwe schooljaar.

1. Breng structuur aan in het ochtendritueel.

Ik leg je uit waarom structuur belangrijk is tijdens de ochtend. Waarom kinderen met veel vuur en lucht hier nood aan hebben. Waarom kinderen met veel aarde soms een driftbui krijgen wanneer het al eens chaos is.

Op 24.08.2020 gaf ik een Instagram live-uitzending over dit onderwerp. Deze uitzending had bijna 600 views. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik iets meer dan 200 volgers. De uitwerking van dit thema, evenals de link naar de video kan je bekijken via deze link.

2. Driftbuien, controle en macht.

Wat hebben ze met elkaar te maken? Meer dan je in eerste opzicht zou denken.

Voor kinderen met veel vuur en lucht gaat het dikwijls om autonomie, zelf een stuk kunnen bepalen wat en hoe ze iets willen doen. Zelf een stuk controle hebben.

Als je als ouder een stuk autonomie geeft, verhoog je niet alleen de zelfredzaamheid van je kind, je kind krijgt ook meer vertrouwen in zijn eigen kunnen. Hij wordt ook zelfstandiger zodat jij andere zaken kan doen. Spaart je weer een hele hoop tijd.

Kijk eens waar jij als ouder een stuk autonomie kan geven aan je kind? Het zijn dikwijls kleine zaken die voor je kind belangrijk zijn. Vb. zelf kledij kiezen (uit beperkt aantal keuzes), bepalen of ze eerst de broek en dan T-shirt aandoen, zelf kiezen voor ontbijt (uit beperkt aantal keuzes)…

3. Bereid zoveel mogelijk ’s avonds voor.

Ja, ik weet het. Weer iets dat erbij komt op je lijstje. Zeker als je na een lange (werk)dag snakt naar wat ontspanning. Toch kan het je ’s ochtends een hele hoop gedoe besparen. Er komt meer ruimte vrij, meer lucht. Deze kan je dan zelf invullen naar eigen wensen en behoeften. Gebeurt er dan toch een ‘ongelukje’, dan heb je tijd zonder direct in de stress te schieten.

Dus denk eens even na. Wat kan je de avond voordien al klaarmaken?

4. Vertel aan je kind, op zijn niveau, wat de nieuwe maatregelen zijn.

Zeker als hij vorig jaar al naar school ging. Mag jij nog mee op de speelplaats? Mag je nog mee in het klasje? Hoe gaat de schooldag verlopen? Zit je kind samen in de klas met iemand die hij kent?

Een kind met veel aarde of een hoogsensitief kind heeft daar nood aan. Als er chaos is of te veel – voor hem – ongekende elementen, dan kan ie angstig worden.

In het voorjaar, bij de heropening van de scholen na de lockdown deed ik een Instagram live uizending over dit thema. Hier kan je hem nog eens herbekijken. (7.25min)

5. Betrek je kind zoveel mogelijk bij de voorbereiding van het nieuwe schooljaar.

Maak een aftelkalender, maak samen de boekentas zodat je kind weet wat er allemaal in zit.

Een kind met veel aarde gaat dit onthouden. Tevens gaat hij ijverig met jou meewerken.

Lucht, daar ga je verschillende keren herhalen evenals vuur.

Water is volgzaam en zal luisteren naar wat je zegt.

Bekijk eens samen met je kind wat er nog allemaal in de boekentas kan.

Maak er een spel van.

Wat hoort er in de boekentas? Brooddoos? Zakdoeken? Een kussen? Een tut? … De kans dat ie het dan beter onthoudt is groter.

Veel succes met de start van het nieuwe schooljaar. Als ouder is het dikwijls met een dubbel gevoel. Langs één kant kijk je er naar uit zodat jij terug jouw space hebt – zeker bij thuiswerk en rust om je eigen ding te kunnen doen. Langs de andere kant loop je misschien een beetje verloren, want zo bij elkaar, dat heeft ook wel wat.

Heb jij mijn nieuwe ebook al?

Daarin vertel ik jou over de verschillende bouwstenen vuur – aarde – lucht en water.

De combinatie van deze 4 bouwstenen vormt de basis voor de blauwdruk van je kind.
Zo heb jij als ouder concrete handvatten om je kind te ondersteunen in de opvoeding.

Zodat ie staat als een huis als ie groot is, om het leven te leiden en zijn dromen na te jagen!

Klik op de afbeelding hieronder en je kan meteen je gratis exemplaar aanvragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *