vakantie

Zonder gedoe op vakantie? 5 tips om samen te genieten

Kijk je uit naar die welverdiende vakantie, heerlijk ontspannen en genieten, draait het uiteindelijk uit op een hele hoop gedoe. Je oogappel ‘hangt het uit’, is ‘tegendraads’ en werkt voor geen centimeter mee. Dat kan anders, toch?

In dit blog geef ik je 5 tips mee die je gegarandeerd helpen, zodat jullie samen genieten van een deugddoende vakantie!

1. Zorg voor structuur

Breng een vaste structuur aan in je dag. Misschien een uitdaging voor jou als je zelf houdt van het dolce far niente en het allemaal liever wat op zijn beloop gaat. Voor je kind is dat moeilijk: ze houden namelijk van een vaste structuur. Het geeft hen een houvast voor wat komen gaat en daar voelen ze zich fijn bij. Het geeft hen zekerheid over wat komen gaat wat ervoor zorgt dat de kans op een driftbui of ‘hangerig’ gedrag verkleint.

2. Maak een kalender

Maak een kalender, gewoon op een A4 formaat. Schrijf daarop, per dag, wat er te beleven valt en hang deze kalender op een zichtbare plaats. Elke ochtend kan je met je kind de kalender bekijken en zo ontdekken wat er voor die dag op de planning staat. Je kan ‘gisteren’ doorstrepen en de komende dagen doornemen. Uitkijken naar spannende uitstapjes of logeerpartijen? Hoeveel keer slapen is dat dan? Gisteren deden we dit en dat, morgen doen we dat en dat, vandaag gaan we… Op die manier leert je zoon of dochter niet alleen de dagen, ook leren aftellen, begrippen zoals gisteren, vandaag, morgen enz…

Wil dat zeggen dat je je hardnekkig aan deze kalender dient vast te houden? NEEN! Het is een houvast voor jou en je kinderen, een leidraad. Tuurlijk kan het zijn dat er zaken tussenkomen, dat is helemaal ok.

3. Plan samen activiteiten in

Hoe leuk is het om samen met je zoon of dochter activiteiten in te plannen? Dat hoeft echt niet groots te zijn. Naar de speeltuin, zwembad, oma en opa, speeldate, naar de winkel … zelfs wanneer jij even met je kind samen een activiteit wil doen: fietsen, puzzelen, …

Laat je kind kiezen tussen 2 of 3 activiteiten en zet het samen op de kalender. Nog ‘x’ keer slapen en dan gaan we naar oma en opa of is het een speeldate,… Zet ook jouw eigen activiteiten en die van je partner op de kalender. Vb. Die avond heeft mama afgesproken met een vriendin net zoals jij een speeldate hebt met je vriend.

4. Herhalen is the key

Herhalen, herhalen, herhalen. Je peuter of kleuter begrijpt het niet van de eerste keer. Net zo min als jij al die Coronaregels vanaf het begin begreep … Door te werken met een kalender EN deze zichtbaar op te hangen, kan je regelmatig verwijzen naar deze kalender en herhalen wat er op staat.

5. Bied je kind een kader met vrijheid

Tijdens een vakantie kan je ook goed experimenteren met het geven van vrijheid aan je zoon of dochter binnen een bepaald kader. Wat kan je kind al alleen en waar heeft jouw zoon of dochter het nog moeilijk mee? Spreek duidelijk af wat mag/kan en wat niet. Wat aanmodderen kan geen kwaad, je zoon of dochter heeft dit nodig om ervaringen en prikkels een plaats te geven. Veel ouders denken dat ze hun kind steeds ‘moeten’ entertainen. Niets is minder waar. Jouw kinderen hebben ook nood aan me-time, net als jij. Tijd waar ze zelf beslissen wat ze doen (mits die afspraken dus) en ruimte hebben om te experimenteren en te ontdekken, een boekje te lezen of die grote toren te bouwen.

Als je deze tips toepast is er gegarandeerd veel minder gedoe. De planning en structuur zorgt ervoor dat jij en je kind een houvast hebben, dat je zoon of dochter weet wat er gaat gebeuren. Dit zorgt voor rust.

Geen idee hoe eraan te beginnen en geen zin om alleen te blijven ploeteren? Ik help je graag op weg! Plan een reading in via onderstaande knop en ik geef jou concreet advies, op maat gemaakt van wat jouw kind nodig heeft. Zo kunnen jullie allemaal genieten van een deugddoende vakantie!

Wil jij ook een kind met minder driftbuien? Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen voor rust in je gezin! Zo ben jij meteen op de hoogte wanneer ik een nieuwe actie organiseer!