Elke ochtend krijgt mijn kind een driftbui aan de schoolpoort. Why – oh – why?!?

Sommige kleine kinderen hebben het moeilijk als ze ’s morgens aan de schoolpoort worden afgezet. Ze laten mama of papa niet los en brullen gelijk heel de speelplaats bij elkaar.

Hoe komt dat nu? Wat zorgt ervoor dat jouw kind een driftbui krijgt??? In dit blog leg ik jou een aantal factoren uit die kunnen meespelen. Op deze manier krijg je als ouder inzicht in wat er zich in het hoofdje van je zoon of dochter allemaal kan afspelen.

1. Ontlading van de ochtendspits.

De ochtendspits is in de meeste gezinnen dikwijls een heel hectische bedoening. Iedereen moet gepakt en gezakt op tijd de deur uit. Dan overleven in de jungle van het verkeer om op tijd op school te zijn. Dit maakt dat veel kinderen op korte tijd al heel wat prikkels kregen. Deze prikkels zitten in hun lijfje en ze hebben nog geen tijd gehad om ze allemaal een plaatsje te geven, te verwerken. Het aankomen op de school is dan het eerste ‘rustmoment’ – ook dikwijls voor jou ‘oef, we hebben het gehaald – op tijd’. Een moment waarop alle opgekropte emoties eruit kunnen, ontladen. Zodat er weer plaats is om iets nieuws te leren.

Als grote mensen mens beseffen wij meestal niet welke impact de ochtenddrukte heeft op kleine kinderen. En zeker niet wanneer er eens iets misloopt.

2. Kinderen zoeken veiligheid.

Soms vindt je kind het gewoon niet veilig genoeg om zich op een drukke speelplaats te begeven. Mijn dochter bleef steevast bij mij. Ze vond het gewoon niet leuk om steeds alert te zijn voor de verschillende voetballen die kwamen aangevlogen om nog maar te spreken over aanstormende kindjes.

Bij mama of papa is het veiliger. Als ze dan ineens verplicht worden om toch op die speelplaats te gaan, kan dat leiden tot een driftbui. Zeker als het afscheid kort ‘moet’ zijn.

3. Jouw kind heeft behoefte aan structuur, een overzicht.

We beseffen soms niet hoe overweldigend een speelplaats vol spelende kinderen kan zijn. Jij, als ouder kijkt over de speelplaats, jij hebt een overzicht. Jij ziet wat er gebeurt, kan anticiperen. Jouw kind niet. Die zit er midden in. Een groot plein vol spelende kinderen. Alert zijn voor onverwachte gebeurtenissen. Dat zijn al heel veel prikkels die op je kind afkomen. Wij staan er niet bij stil om het eens vanuit hun oogpunt te bekijken.

Denk maar eens als jij naar een concert gaat en je staat in het midden. Dan heb jij ook geen overzicht of structuur. Dan ben je ook alert voor dansende en zingende medeconcertgangers. Heel veel prikkels. Als je dan wat gevoeliger bent, dan komt dat allemaal veel harder binnen. Jij hebt ondertussen geleerd hoe je ermee kan omgaan, je kind nog niet.

people dancing at festival

Dit zijn een aantal redenen waarom je kind een driftbui kan krijgen. Hoe kan je daar als ouder mee omgaan?

Bewustwording is al een grote stap. Even reflecteren wat er allemaal gebeurd is voor de driftbui. Kan je het als ouder anders aanpakken?

Op een rustig moment kan je het ook bespreken met je zoon of dochter. Zie hier hoe je aan zo’n gesprek kan beginnen:

‘Je hebt het precies moeilijk om ’s ochtends afscheid te nemen aan de schoolpoort. Kan je mij vertellen wat het zo moeilijk maakt voor jou? Als ik het weet, dan kunnen we samen zoeken naar oplossingen.’

Op deze manier leer je je kind nadenken over mogelijke strategieën en verhoog je zijn innerlijke kracht.

P.S. Wil je graag nog strategieën hoe je een driftbui kan voorkomen? Ik schreef een ebook hierover. Via deze link kan je hem aanvragen!

Volg jij mij al op sociale media?