vuur

Bouwstenen van de blauwdruk – element ‘vuur’

Van woede losbarsten, een klein ettertje, haantje-de-voorste, driftbuien, zich op de grond gooien van woede, snel geïrriteerd, vechten om hetzelfde speelgoed… Zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Dit zijn typische kenmerken van het ‘element vuur’. Eén van de 4 temperamenten van de typologie. Spijtig genoeg zijn het de ‘negatieve’ kwaliteiten die de meeste aandacht krijgen. Waar ouders zeer vaak met hun handen in het haar zitten. Hoe pak je dat nu in godsnaam het beste aan?

Nochtans heeft een vuurkind zoveel mooie kwaliteiten. Denk maar eens hoe je kind het opneemt voor de zwakkeren, of alles uit de kast haalt om zijn doel te bereiken, vol energie anderen aanspoort om mee een spel te spelen…
Kunst is om de positieve kanten meer naar boven te halen en het temperament door andere elementen terug in balans te brengen.

Hoe je dat doet? Ik geef je een aanzet in dit blog.

Mijn tweelingdochters zijn ondertussen 11. Toch herinner ik het mij nog goed. De tijd dat ze baby waren en niet veel meer deden dan slapen en eten. Eén van de twee zette altijd luidkeels haar keel open als ze honger had. Ongeduldig om te wachten tot er eindelijk eten komt. Want ja, ‘ik heb honger en ik wil NU eten’. Wat doe je dan als ouder? Spurten en hopen dat die fles nu sneller warm is dan normaal. Voor ze zus wakker maakt of de buren. Maakt het voor mij als ouder ook iets makkelijker want 2 baby’s tegelijk voeden, das een heel gedoe. Ongeduldig, onmogelijk te sussen voor ze echt eten krijgt. Vanaf de geboorte was het duidelijk dat deze dochter wel wat vuur in zich heeft

Hoe staat een vuurkind in het leven?

Een vuurkind is gedreven om te presteren, actief te zijn en om heftig op prikkels te reageren – de driftbui weet je wel 😊. Ze zijn gedreven, doorzetter en met hun sterke wil krijgen ze veel gedaan, zelfs die moeilijke opdracht. Het zit in hun temperament dat ze zich niet kwetsbaar mogen opstellen, ze zijn zeer kritisch en gaan snel in de verdediging.
Zwakte, machteloosheid en kwetsbaarheid behoren niet tot hun woordenboek. Door zelf sterk te staan, laten ze zich niet overheersen door anderen. Eer, respect en moed zijn belangrijke waarden in hun leven. Ze gaan recht door zee en zijn zeer direct – de waarheid komt uit de kindermond 😉

Kort overzicht van de kwaliteiten:

POSITIEF

NEGATIEF

Gedreven

Agressief

Onbevreesd

Ongeduldig

Doelgericht

Doordrammen

Enthousiast

Onbuigzaam

Wilskracht

Impulsief

rustig vuur

Positief vuurtype.

Als je aan het element vuur denkt, denk je aan warmte, gezelligheid. Het licht in de duisternis, energie. Het spel van de vlammen kan je vergelijken met de hevige lichaamstaal (gebaren) en in zijn handelen. van Het vuurkind is warm en eerlijk. Ze hebben een eigen mening en durven ervoor uitkomen. Op voorstellen reageren ze enthousiast en ze maken anderen warm om mee te doen. Ze zijn geboren leiders die hun doelen stellen en ervoor gaan. Gedreven gaan ze recht op hun doel af. Het vuurkind, met zijn blozende wangen en krachtige ogen straalt zelfvertrouwen uit. Door hun vastberadenheid en kritische houding dwingen ze bij veel kinderen en volwassenen respect af.

bosbrand

Negatief vuurtype

Vuur heeft echter ook een negatieve kant. Vuur baant zich een weg door alles, brandt alles op wat hij onderweg tegenkomt. Zolang een vuurtype energie heeft, komt hij moeilijk tot rust. Gooi je wat hout op een smeulend vuurtje, komt ie gelijk weer in beweging. Is er te veel hout, dan raakt je vuurkind oververhit en kan hij zichzelf niet meer onder controle houden. Denk maar aan overprikkeling en driftbuien. Door zijn veelheid aan energie is je zoon of dochter dikwijls ongeduldig, ze blijven vaak doordrammen om hun doel te bereiken (vb. net dat ene snoepje in de winkel). Om hun doel te bereiken geven ze niet toe, zijn ze onbuigzaam, koppig en kunnen agressief uit de hoek komen.

Hoe ga je hier nu als ouder het beste mee om?

1. Choose your battles!

Kies als ouders waar je ‘strijd’ wil om voeren. Kijk waar je je kind controle kan geven, zo heeft ie een stuk macht en is de kans op een driftbui kleiner. In deze video geef ik meer uitleg. 

2. Kan je kind zijn energie kwijt?

Zorg ervoor dat je kind zijn energie kwijt kan: heeft je kind voldoende vrijheid? Grijp je niet te snel in als ouder, uit angst dat ie zal vallen of zich pijn zal doen? Je gedreven kind leert veel uit opgedane ervaringen.

Vaak zal je vuurkind meer leren vanuit ondervinding dan vanuit je goede raad 😊 – en ja, ik hou nog altijd mijn hart vast als mijn dochters in de bomen klimmen, één keer viel ze eruit, gebroken pols – 3 weken gips.

Voel ik mij daardoor een slechte moeder of voel ik mij schuldig? Neen. Ik heb er veel uit geleerd (als spiegel). Mijn dochter ook. Ze hebben het nodig om te kunnen spelen, te kunnen lachen en plezier te kunnen maken.

3. Geef structuur en planning.

Door te plannen, je kind te vertellen wat jullie gaan doen . Ik maak nog steeds een kalender – zeker in de vakantie. Per dag staat er wat we gaan doen, activiteiten plannen we dikwijls samen in. Voorzie ook de nodige rustmomenten. Overloop elke ochtend de dag en leg uit te hoe de dag in elkaar zit. Op deze manier kan je kind zijn energie beter doseren en kan je de impulsiviteit temperen.
Bovendien leren ze op deze manier de dagen van de week, wat is gisteren, morgen enz. Weet je wat het leukste is? Het schrappen van de dag die gedaan is. Maak er een spelletje van, op deze manier leert je kind ontzettend veel bij – meer dan jij soms als ouder beseft!

4. Regelmaat.

Als er regelmaat in de dag zit, weet je kind wat er gaat komen en is ie beter voorbereid. Op deze manier leert hij ook zijn energie beter te doseren.

Tot slot.

Heb jij ook zo’n vurig kind en zit je dikwijls met je handen in het haar? Ik wil je graag helpen.

Vraag een kennismakingsgesprek aan, laat me weten waarmee je nu worstelt in de opvoeding. Dan kijk ik even met je mee om te zien waar ik jou kan bijstaan.

Tijdens de vakantie kan je alvast oefenen op een rustige manier, zonder dat er te veel druk mee gemoeid is.

Op 1.07.20 gaf ik ook een Instagram live over dit element. Deze live uitzending zette ik op mijn youtube kanaal en kan je via deze link bekijken.

Wil jij graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels? Vul dan hieronder het formulier in!