Kiezen is verliezen

Herken jij dat? Twijfelen over een keuze die je ‘moet’ maken? Wat zou ik nu kiezen – in je hoofd weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar af. Eenmaal je gekozen hebt, blijf je met een schuldgevoel zitten… Wat als ik toch voor het andere had gekozen, als het andere toch beter zou zijn, om die en die reden… Op die manier gaan je gedachten weer aan de haal met jezelf en begint het weer van vooraf aan… Hoe kan je daar nu uitgeraken?
Ik vertel je hoe ik het aanpak. Concreet. Stap voor stap. Misschien breng ik je op ideeën om het volgende keer ook zo aan te pakken…

Vanaf 10 mei gelden er eindelijk versoepelde maatregelen ivm het coronavirus. Een veel besproken regel in België is ‘de regel van vier’, zoals ze die nu noemen.Concreet beteken dit dat elk huishouden max. vier mensen mag ontvangen – steeds dezelfden – of single ontvangt 4 andere singles – eens je gekozen hebt, mag je met niemand anders nog nabij contact hebben.
Dan begin je te denken natuurlijk – voor wie zou ik kiezen? Deze keuze kan in sommige gevallen echt hartverscheurend zijn. Je hebt ook geen idee hoe lang deze maatregel gaat gelden. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op…

De regel van 4

‘De regel van 4’

De verschillende mogelijkheden passeren de revue… herkenbaar?

Hoe begin ik er nu aan?

1. Een oplijsting maken

Ik maak een oplijsting van de verschillende mogelijkheden. Zoals de tekening hierboven teken ik alles uit, de verschillende combinaties. Ik maak het voor mij altijd zo concreet mogelijk.
Ook als iets aan het malen is in mijn hoofd. Dat geeft mij letterlijk een zicht op de zaken – een beeld. Met voor – en nadelen van de verschillende keuzes.

2. Rationeel: afweging maken van pro en contra

Dan maak ik – puur rationeel – van elke mogelijke keuze – een afweging. Sommige zijn natuurlijk wat makkelijker dan andere. Dat is nu eenmaal zo. Bekijk ook wat voor jou haalbaar is. Als je vb. 100 km moet rijden is het je dat waard? Kosten baten, weet je wel.

change

3. Emotioneel: afwegen pro en contra. Zelfzorg en mentaal welzijn

Wat bedoel ik daarmee? Ik leg het je uit.
Na punt 2 heb je dus een aantal mogelijkheden met voor- en nadelen. Daarna weeg ik af: wat heeft mijn gezin nodig en wat heb ik nodig? Waar krijgen wij meer energie van?

Zeker in deze tijden van Corona, waar al veel gevraagd wordt van de kids en van jou, lieve mama of papa!

Waar heb JIJ nood aan en vooral, de KIDS? Ik zie het bij mijn eigen kinderen. Ze snakken er zo naar om terug met vrienden te spelen, elkaar verhalen te vertellen, op stap te gaan om nieuwe avonturen te beleven en de wereld te ontdekken.

Er wordt zo veel van hen gevraagd en ze kunnen het (nog) niet altijd vertellen. Wel laten zien in hun gedrag natuurlijk. Korte lontjes – weet je wel…

kort lontje

Op zo’n moment ga ik voelen diep van binnen. Ik loop de verschillende keuzes 1 voor 1 af en zie waar ik mij goed bij voel. Overleggen met partner en kinderen. Vraag ook het gedacht van je kinderen. Waar hebben zij nood aan? Tot je een overeenkomst hebt waarin iedereen zich wat kan in vinden.

Als je beslist om het zo te laten zoals het nu is, dan is dat ook ok. Ik ken een aantal mensen die het laten zoals de situatie nu is. Om tig redenen. Ik geef je gewoon mijn proces mee, hoe ik ermee aan de slag ben gegaan. Wat je ook beslist – alles is ok. 

Ik wil jou gewoon meegeven, beste ouder, dat zelfzorg echt wel nodig is – niet enkel voor jezelf, ook voor gezin. 
Ik ben van mening dat als jij regelmatig kan opladen, dan straalt dat af op je gezin en krijgen jullie allen meer energie. Positieve energie, kunnen jullie er weer een tijdje tegenaan!

Is kiezen nu verliezen? Voor mij niet. Toch niet als ik zo te werk ga, als ik mijn hart durf te volgen – wat dat is best een dingetje als je dat niet gewoon bent. Probeer het uit, geef het een kans and see what happens!

Good luck!

Wil jij graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels? Vul dan hieronder het formulier in!