corona revisited

Corona revisited – Wat kan jij als ouder leren uit deze crisis?

Tegenwoordig beheerst het coronavirus het nieuws en de wereld – ja, ook ik schrijf erover, omdat ik denk dat we, als mens en als ouder, hier veel uit kunnen leren – en dan heb ik het hier niet over het wetenschappelijk of economisch vlak.

Al heel lang ga ik op zoek naar het waarom van de gebeurtenissen, toeval – daar geloof ik niet in. Alles gebeurt met een reden. Zowel gebeurtenissen die een grote impact hebben op een bevolkingsgroep – denk maar aan de aanslagen en nu het Coronavirus, als bij persoonlijke.

Telkens stel ik mij de vraag: wat kan ik hieruit leren? Wat kunnen wij, als ouder, als mens hieruit leren?

Met dit blog wil ik je niet lastig vallen met filosofische, religieuze, esoterische … discussies. Ik wil je enkel bewust maken van hoe je met bepaalde omstandigheden kan omgaan – je visie op de dingens des levens – je mindset.

Want je mindset bepaalt hoe jij in het leven staat en hoe dit reflecteert, een impact heeft op je kind, je partner, je omgeving.

Mindset.

Wat bedoel ik daar nu mee?

Laat jij je leven en je gedachten beheersen door hetgeen je allemaal hoort en leest? Hoe reageer jij op angst? Laat jij je meedrijven op angstgolven?

Of stap je in je helikopter, vlieg je boven de situatie uit als een adelaar om alles te aanschouwen?

Om te kijken hoe jij er als mens, als ouder mee kan omgaan? Los van de feiten. Even emoties en realiteit loskoppelen.

Wil dat zeggen dat je niet meer aangedaan mag zijn door wat er gebeurt? Nee! Ik heb het er ook moeilijk mee als ik slecht nieuws krijg of lees – zo zijn mijn lessen knuffelturnen allemaal al geschrapt tem 5 april – dat is niet leuk – het is wat het is.

Mindset

Hoe kan je daar nu mee omgaan?

  • Ik laat het bezinken en dan denk ik – ok – wat kan ik doen met de tijd die vrijkomt? Hoe kan ik die invullen?
  • Ik blijf zeuren dat het niet eerlijk is, het allemaal overdreven is, inkomstenverlies enz. Het is de schuld van die of de regering ‘ze hadden toch wel kunnen voorzien dat er na de krokus – voorjaarsvakantie veel landgenoten uit besmette gebieden gingen terugkomen en ze hebben er op dat moment niets aan gedaan – nu zitten we met de gevolgen enz…

Zie je het verschil in mindset? Voel je het verschil? Wat is het effect op jezelf?

Tuurlijk heb je beide ‘categorieën’ mensen – en dat is helemaal ok – de vraag is – hoe ga jij ermee om en laat je je meeslepen in het negatieve, of kies je om een andere weg in te slaan? Het los te laten en zien wat het allemaal kan brengen?

Wat jij voelt en denkt, hoe jij handelt, heeft een weerslag op het gedrag van je kind. Als jij angstig of onrustig bent, is je kind dat waarschijnlijk ook. Als jij de hele dag druk in de weer bent, als een Duracell konijn  – sta je er dan versteld van dat je je kind moeilijk kalm krijgt? Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal en is er een hoop gedoe.

Mag je dan niet angstig of onzeker zijn? Absoluut! – dat is heel normaal en dat is ook helemaal ok. Je hoeft je hoofd niet in het zand te steken voor hetgeen er is.

De vraag is alleen: wat brengt het je op om je door angst of onzekerheid te laten leiden?

Verbinding.

Wat als de tijd, vrijgekomen door het afgelasten van alle buitenschoolse activiteiten, een uitnodiging is om te verbinden met onszelf, onze partner en onze kinderen?

Echt contact, tijd voor elkaar nu de ratrace van het leven voor een grote bevolkingsgroep even op pauze staat. In deze vluchtige tijden, waar alles snel snel moet gebeuren en er zo weinig tijd is voor onszelf en voor elkaar.

We lopen onszelf voorbij, we ‘moeten’ voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij, we weten nauwelijks wie we echt zijn, laat staan wie onze kinderen zijn. Denk maar aan de vele burn-outs, waarna mensen beslissen om het roer radicaal om te gooien om te doen wat ze graag doen. Meer verbinding met zichzelf, met wie ze in wezen zijn.

Wat wil jij? Voor jezelf en voor je kind?

familie - verbinding

Hoe kan je verbinden - tips

Hoe kan je dat nu doen, dat verbinden? Iedereen heeft het erover maar hoe begin je daar nu aan?

  • Zoek samen de natuur op, laat je overdonderen door de geuren en de kleuren van de ontluikende lente en het gekwetter van de vogels!
  • Speel met je kind, wat probeert je kind via zijn verhaal aan jou te vertellen? Zo weet je waar ie mee bezig is. Ga er gewoon bij zitten en leg die smartphone even weg!
  • Dans, doe eens gek op muziek, samen met je dochter of zoon
  • Ben je creatief? Ga dan knutselen…
  • Heb je een tuin? Ga samen in de tuin werken. Ik zaaide en plantte al van jongs af aan met de kids, gewoon om dan te kijken hoe zo’n plantje zich ontwikkelt!
  • Gebruik je eigen fantasie!
wandelen in natuur

Dus beste ouder, waar kies jij voor? Waar gaat jouw energie naartoe? Hoe ga jij om met de moeilijke tijden die eraan komen? Het is voor iedereen nieuw, iedereen doet zijn best, met vallen en opstaan. Falen mag, dan proberen we iets anders en weten we gelijk dat het vorige niet werkt. Daar heb je OOK iets uit geleerd!

Just remember, children have never been good at listening to their elders, but they have never failed to imitate them!