te veel complimenten maken je kind egocentrisch

Te veel complimenten maken mijn kind arrogant en egocentrisch. De Do’s en Don’ts – 5 adviezen

Op 1 maart was het complimentendag. Complimenten zijn een manier om positieve feedback te geven aan je zoon of dochter. Het zelfvertrouwen groeit en dus ook de relatie tussen jou en je kind. Je kind krijgt feedback uit zijn omgeving over zijn gedrag en leert zichzelf beter kennen. Zo krijgt je kind zelfinzicht. Bovendien leert je zoon of dochter wat gewenst gedrag is en zal dit gedrag vaker vertonen. Complimenten zorgen dus voor motivatie bij je kind. 
Nu hoor je vaak: te veel complimenten aan mijn kind maakt ze egocentrisch en arrogant. Is dat wel zo? 

Wanneer werken complimenten niet of hebben ze een averechts effect?

  • Complimenten waarin een oordeel zit. Je kind leert vooral dat goede resultaten belangrijk zijn. Vb goed gedaan! Je hebt een mooie tekening gemaakt!
  • Complimenten die gaan over intelligentie of talent. Je kind leert dat goede resultaten belangrijk zijn. Vb. je kan heel goed voetballen, je bent heel slim

Deze complimenten kunnen averechtse reacties oproepen namelijk:

  • Ontkenning: ‘neen, mijn tekening is niet mooi, ze is mislukt’
  • Faalangst: je kind denkt dat hij het de volgende keer net zo goed moet doen. Vb je kind scoort een mooi doelpunt en denkt bij zichzelf ‘ik kan dit niet nog een keer’. De volgende leer dat hij op het veld staat ligt de druk ontzettend hoog om terug een doelpunt te scoren.
  • Geen doorzettingsvermogen: je kind haakt sneller af omdat zijn zelfvertrouwen en motivatie gebaseerd zijn op prestatie. Vb. als hij voor een nieuwe puzzel wil maken en hij merkt dat hij het niet kan, gaat hij makkelijker opgeven.
spelende kinderen op kamp

Als een compliment op een goede manier gegeven wordt, kunnen kinderen er nooit genoeg van krijgen. Kinderen worden zo op een positieve wijze gestimuleerd en ontwikkelen een positief en gezond zelfbeeld.

Voorwaarde: geef een goed compliment.

Hoe doe je dat?

1. Maak je compliment duidelijk en concreet.

Hoe duidelijker het is wat je bedoelt, hoe beter je kind je begrijpt. Stel dat je kind een blokkentoren gemaakt heeft, kan je zeggen:

Wat goed gedaan! Dat is een compliment – maar wat heeft je kind goed gedaan? Rommel gemaakt? Alleen gespeeld? De toren gemaakt? …

Beter is: heb jij die toren gemaakt?
Daar heb je flink wat werk aan gehad!
Hier geef je een compliment op de toren die je kind heeft gemaakt.

2. Geef een gemeend compliment.

Het is belangrijk dat je meent wat je zegt. Kinderen voelen heel goed aan wanneer je niet oprecht bent. Je houding, intonatie en je gezichtsuitdrukking spelen hierin een belangrijke rol. Stel dat je kind een tekening heeft gemaakt. Trots komt hij die laten zien en jij vind het eigenlijk maar niets. Hoe reageer je dan?

Mogelijke reactie: Ik zie dat je een mama, boom … hebt getekend. En wat staat er nog op je tekening?
Ik zie dat je je best hebt gedaan of dat was best een hele uitdaging!

3. Benoem het proces en niet het resultaat.

Je hebt lang aan de blokkentoren gewerkt en je bent een aantal keer opnieuw begonnen. Je hebt doorgezet zelfs toen je er geen zin meer in had. Dat was best een hele uitdaging!

4. Maak je compliment persoonlijk.

Vb. wat handig van jou om dat op die manier op te lossen! Hoe heb je dat bedacht?

5. Kinderen die het altijd goed doen worden wel eens vergeten.

Ook zij gaan zweven wanneer ze een compliment krijgen!

Op deze manier kan je nooit te veel complimenten geven aan je zoon of dochter. Dat wordt oefenen en vormt best een hele uitdaging!

Hoe lastig is het om niet te oordelen en niet op het resultaat gericht te zijn? Best een dingetje want we zijn niet veel anders gewoon. Het vraagt een vorm van bewustwording, een andere mindset. En geloof mij, ik worstel daar ook nog dikwijls mee! Ga je met mij de uitdaging aan?

Wil jij graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!