voorlezen aan peuter en kleuter

Kinderen genieten van het voorleesritueel – en ik ook!

‘Vandaag de dag komen er ontzettend veel prikkels op je kinderen af. TV, Youtube filmpjes, games en Netflix strijden om de aandacht van je kind. Lezen, voorlezen, dat vraagt iets extra’s van je. Je zet je verbeelding en empathisch vermogen aan het werk. Je bent actief bezig met je hoofd, terwijl een film je een kant en klaar verhaal voorschotelt. Lezen kan je beschouwen als een TV in je hoofd: de lezer vormt zijn eigen beelden bij het verhaal.’ Jacques Vriens – Nederlandse kinderboekenschrijver.

Ik begin deze blog graag met de uitspraak van Jacques Vriens, een Nederlandse kinderboekenschrijver. Jullie weten waarschijnlijk al dat (voor)lezen niet alleen de creativiteit en verbeeldingskracht van je kind stimuleert, maar ook de taalontwikkeling, woordenschat en woordbegrip!

Het is een moment van verbinding, aandacht voor elkaar, een gezellig moment samen in deze drukke tijden. Even vertragen, rust, cool down… wat niet alleen onze zoon of dochter nodig heeft, maar wij ook!

Wij hadden vroeger een voorleesritueel, als onderdeel van het slaapritueel.

Hoe begin je daar nu concreet aan?
Ik geef je alvast 4 concrete tips mee.

1. Kies een leuke plaats uit.

Maak het gezellig. Gebruik kussens, leuke kleurtjes en zorg voor een knusse sfeer. Decoratie, knuffels en zacht licht zijn ideaal voor het avondritueel. Weinig prikkels, gezellig. Zie wat voor jou mogelijk is en haalbaar. 

voorleesritueel: oma en kleinkind lezen

Toen onze dochters klein waren, dan zaten ze in het grote bed. Samen met hun knuffels en tussen allemaal kussens. Alleen al het feit dat ze in het grote bed zaten samen met mij was een feest!

2. Zorg ervoor dat je kind de prentjes kan zien.

Idealiter met zicht op het gezicht van je kind, zodat je kan kijken naar de reacties en zodat je daar kan op inspelen.

Ik zat tegenover onze dochters om zo een verhaaltje te vertellen. Als ik het verhaal niet kende, dan las ik het eerst is helemaal door, zodat ik wist waarover het ging. Ik vind dat ook gemakkelijker om nadien het verhaal te vertellen ipv woord voor woord voor te lezen.

Laat regelmatig de prenten zien en vertel dan wat je juist hebt voorgelezen aan de hand van de prenten. Zo leert je kind de link leggen tussen de woorden en de beelden.

voorleesritueel mama leest voor

3. Kies een goed boek uit of laat je kind kiezen.

Dat kan rond een bepaald thema zijn vb. potjestraining of naar school gaan. Ga dan eventueel een gesprekje aan met je kind. Of laat je kind kiezen! Meestal heeft die wel een bepaalde voorkeur! Bij mij mochten ze elk om de beurt ook een boekje kiezen.

Uit een aantal boekjes kan je een selectie maken. Zo heeft je peuter of kleuter minder last van keuzestress. Je kan dan regelmatig ook eens afwisselen.

peuter leest zelf boekje

Leg een aantal boekjes in het zicht zodat je zoon of dochter ze gemakkelijk kan nemen als ze alleen in een boekje willen kijken.

4. Maak er bewust tijd voor vrij en wees met volle aandacht bij je kind(eren)!

Niet als je aan het koken bent en dus effe letterlijk tussen de soep en de patatjes een boekje voorleest. Niet wanneer je ondertussen je gsm naast jou hebt liggen en reageert op elk bericht dat er binnenkomt…

Hoe dan wel?

Zo’n voorleesmoment maak je zelf zo lang of kort als je wil. Bekijk het als echte qualitytime tussen jou en je kind. Maak voor jezelf de afweging en kijk waar je kind nood aan heeft.

Ik zelf heb ondervonden dat een beetje tijd soms uren gedoe nadien bespaart. Je kind heeft vb een sprongetje en vraagt extra ondersteuning of veiligheid, is nog te overprikkeld… dan kan jouw aanwezigheid een positieve invloed hebben om je zoon of dochter in slaapmodus te krijgen.

Stimuleer boeken en alles wat te maken heeft met lezen zo vroeg mogelijk. Denk niet dat kinderen te jong zijn. Zelfs baby’s vinden het leuk om boekjes te lezen. Denk maar aan de verschillende soorten knisperboekjes!

Enkele eenvoudige tips bij het voorlezen:

  • Lees in een rustig tempo, als je traag leest, bouw je wat spanning op.
  • Wijs bij het lezen de woorden aan op de tekening – mocht die er zijn – dan kan je kind de link leggen tussen beeld en taal.
  • Geef intonatie aan je stem – dat brengt leven in het verhaal en maakt het aangenamer om te luisteren.
  • Je hoeft niet alles letterlijk te vertellen. Laat je eigen fantasie eens los en verzin er vanalles bij!
voorleesritueel papa leest voor

Tot slot.

Leest je kind niet graag? Tegenwoordig zijn er gepersonaliseerde prentenboeken waarin je kind de hoofdrol speelt in zijn eigen verhaal.

Kan je kind moeilijk stilzitten of heb je een beginnende lezer in huis? Bedenk dan leuke spelletjes die het lezen leuk maken en stimuleren.

Voor beide zaken vind je heel wat terug als je het aan onze vriend Google vraagt!

P.S. Heb je mijn ebook Eerste Hulp Bij Driftbuien al? Hierin geef ik je 5 strategieën om een driftbui te voorkomen. Via deze link kan je hem downloaden!

Volg jij me al op sociale media?