De zomervakantie zal er sneller zijn dan verwacht! Uitkijken naar wat rust en ontspanning, genieten met de kinderen en van elkaar. Voor het zover is, is er de nodige stress voor de opvang – 9 weken. Agenda’s samen leggen, kijken of grootouders kunnen inspringen en tot slot – een zomerkamp – hoe kies je nu de juiste kampen voor je kind?
Ook voor ons was het altijd veel twijfelen en hopen dat je de juiste keuze maakt. Want als je zoon of dochter pas naar school gaat en je er helemaal nog niet zo veel van kent, is het een heuse zoektocht en heb je veel vragen.
Loslaten en vertrouwen – de eeuwige tweestrijd van een ouder – ook als je kinderen ouder worden…
Hoe pak je dat nu als ouder het beste aan?
Ziehier een aantal concrete tips die je kunnen helpen in je zoektocht.
Welke locatie is haalbaar voor jou als ouder? Is het niet te ver en doenbaar om je kind weg te brengen en te halen? Veel kampen worden georganiseerd in scholen. Een kamp in de buurt van waar je woont, is minder eng dan een buurt waar je kind nog nooit geweest is. Bovendien is de kans groter dat er nog kindjes uit de regio zijn wat de integratie bevordert.
Kies een aantal kampjes uit waarvan je weet dat het iets is voor je kind. Als je kind niet graag sport, maar wel graag knutselt, zoek dan eerder in die richting.
Zelfs als je denkt, mijn zoon of dochter gaat dit nog niet kunnen, 5 maanden is nog een hele weg te gaan, je kind leert ontzetten veel. Een beetje uitdaging kan geen kwaad!
Jij kent je kind het beste. Gedijt je kind goed in grote groepen of is je zoon of dochter snel overprikkeld? Om een voorbeeld te geven: de klassieke speelpleinwerking kan voor temperamentvolle kinderen veel prikkels geven waardoor ze sneller een driftbui krijgen. Mijn kinderen gaan liever waar het kleiner en rustiger is, minder kindjes. Ik heb beiden geprobeerd en uiteindelijk kiezen wij nu voor de minder grote kampen.
Er zijn verschillende soorten kampen zodat de kans groot is dat er iets is dat bij je kind past. Een hele dag of een halve dag. Slaapt je kindje nog in de namiddag of heeft hij er op die momenten juist nood aan, bekijk of er kampen zijn waar er die mogelijkheid is. Al is het gewoon een rustig moment waar je zoon of dochter even tot zichzelf kan komen na een drukke activiteit.
Je kind op kamp sturen is niet goedkoop. ‘Je kan dat toch inbrengen in de belastingen?’ is dan vaak de reactie. Absoluut, maar je moet het wel eerst betalen hé en dat kan stevig oplopen als je een aantal kinderen hebt of een aantal kampen wil doen.
Soms komt de werkgever tussen, de ziekenfondsen en sommige organisaties werken met een sociaal tarief.
Voor je beslist, kan je eens navragen bij je werkgever of je ziekenfonds of er een tussenkomst is.
Tot slot is het ook een goed idee om de organisatie van dichtbij te bekijken.
Geen tijd of zin om alle organisaties apart op te zoeken? Dan kan je het ook proberen via kampzoeker.be. Je kan er zoeken op thema, provincie, periode en leeftijd. De zoekmachine is niet erg verfijnd: een gemeente kan je helaas niet selecteren.
Bron: Gezinsbond + eigen info.
Volg jij mij al op sociale media?