zomerkamp kiezen

Hoe kies ik een zomerkamp voor mijn kind? 6 concrete adviezen.

De zomervakantie zal er sneller zijn dan verwacht! Uitkijken naar wat rust en ontspanning, genieten met de kinderen en van elkaar. Voor het zover is, is er de nodige stress voor de opvang – 9 weken. Agenda’s samen leggen, kijken of grootouders kunnen inspringen en tot slot – een zomerkamp –  hoe kies je nu de juiste kampen voor je kind?
Ook voor ons was het altijd veel twijfelen en hopen dat je de juiste keuze maakt. Want als je zoon of dochter pas naar school gaat en je er helemaal nog niet zo veel van kent, is het een heuse zoektocht en heb je veel vragen.

Herken je dit?

 • Ik ken die organisatie niet… er zijn positieve en negatieve reviews. Wat is er juist of niet?
 • Gaan ze wel goed op mijn kind letten?
 • Gaan ze fijn om met mijn kind?
 • Gaan ze niet te streng zijn?
 • Zijn de monitoren goed opgeleid?
 • Hoe gaat dat daaraan toe?
 • Ik moet nu al beslissen voor mijn kind en ik weet niet of hij dat tegen dan leuk gaat vinden of zal kunnen…

Loslaten en vertrouwen – de eeuwige tweestrijd van een ouder – ook als je kinderen ouder worden…

hoe zomerkamp kiezen

Hoe pak je dat nu als ouder het beste aan?
Ziehier een aantal concrete tips die je kunnen helpen in je zoektocht.

1. Locatie.

Welke locatie is haalbaar voor jou als ouder? Is het niet te ver en doenbaar om je kind weg te brengen en te halen? Veel kampen worden georganiseerd in scholen. Een kamp in de buurt van waar je woont, is minder eng dan een buurt waar je kind nog nooit geweest is. Bovendien is de kans groter dat er nog kindjes uit de regio zijn wat de integratie bevordert.

2. Interesse van je kind.

Kies een aantal kampjes uit waarvan je weet dat het iets is voor je kind. Als je kind niet graag sport, maar wel graag knutselt, zoek dan eerder in die richting.

speelplein

Zelfs als je denkt, mijn zoon of dochter gaat dit nog niet kunnen, 5 maanden is nog een hele weg te gaan, je kind leert ontzetten veel. Een beetje uitdaging kan geen kwaad!

3. De grootte van de groep.

Jij kent je kind het beste. Gedijt je kind goed in grote groepen of is je zoon of dochter snel overprikkeld? Om een voorbeeld te geven: de klassieke speelpleinwerking kan voor temperamentvolle kinderen veel prikkels geven waardoor ze sneller een driftbui krijgen. Mijn kinderen gaan liever waar het kleiner en rustiger is, minder kindjes. Ik heb beiden geprobeerd en uiteindelijk kiezen wij nu voor de minder grote kampen.

4. Soort kamp.

Er zijn verschillende soorten kampen zodat de kans groot is dat er iets is dat bij je kind past. Een hele dag of een halve dag. Slaapt je kindje nog in de namiddag of heeft hij er op die momenten juist nood aan, bekijk of er kampen zijn waar er die mogelijkheid is. Al is het gewoon een rustig moment waar je zoon of dochter even tot zichzelf kan komen na een drukke activiteit.

5. Extra’s.

fruit op kamp
 • Worden er extra’s voorzien vb. fruit, koekjes, soep?
 • Is er voor- en na opvang – zo ja, hoe lang?
 • Is er een toonmoment?

6. De prijs.

Je kind op kamp sturen is niet goedkoop. ‘Je kan dat toch inbrengen in de belastingen?’ is dan vaak de reactie. Absoluut, maar je moet het wel eerst betalen hé en dat kan stevig oplopen als je een aantal kinderen hebt of een aantal kampen wil doen.
Soms komt de werkgever tussen, de ziekenfondsen en sommige organisaties werken met een sociaal tarief.

Voor je beslist, kan je eens navragen bij je werkgever of je ziekenfonds of er een tussenkomst is.

Tot slot.

Tot slot is het ook een goed idee om de organisatie van dichtbij te bekijken.

 • Wie zijn ze, hoe werken ze en waarom?
 • Is er een visie, een info-avond, een cursus?
 • Wie zijn de begeleiders, hoe worden ze geselecteerd en krijgen ze een opleiding?
 • Je kan ook eventueel bij je vrienden of ouders van klasgenootjes vragen wie al ervaring heeft met die organisatie en of ze tevreden waren.

Geen tijd of zin om alle organisaties apart op te zoeken? Dan kan je het ook proberen via kampzoeker.be. Je kan er zoeken op thema, provincie, periode en leeftijd.  De zoekmachine is niet erg verfijnd: een gemeente kan je helaas niet selecteren.

Bron: Gezinsbond + eigen info.

Volg jij mij al op sociale media?