mijn kind wil niet op kamp

Mijn kind wil niet op kamp – 5 adviezen om je kind voor te bereiden

Elke keer als ik begin over een zomerkamp, steekt mijn kleuter gelijk de hakken in het zand *zucht*.
Herken je dat? Je temperamentvolle zoon of dochter wil niet op kamp. Het liefst wil hij de hele tijd bij jou blijven. Gezellig bij mama of papa. Geen vreemden, geen plaats die hij niet kent, geen nieuwe kindjes.

Mijn dochter heeft het ook altijd lastig met nieuwe situaties. Nu ze al wat ouder is, kan ze er makkelijker mee overweg. Het is een leerproces voor je kind en ook voor jezelf!

Dikwijls heeft het te maken met verschillende factoren, die soms nog tegenstrijdig zijn ook.

speelplein

Welke factoren kunnen meespelen?

Controle en voorspelbaarheid.

Je kind heeft misschien graag controle en voorspelbaarheid. Dit geeft namelijk een veilig gevoel. Hij weet wat er komen gaat en als er al verrassingen zijn, dan kan hij er makkelijker mee overweg. Maar op zo’n kamp, daar is alles nieuw. Misschien kent hij een paar kindjes vanuit de buurt. Dat kan vrij beangstigend zijn, zeker als je kind nog jong is. Wat gaat er gebeuren? Hoe ziet dat gebouw eruit? Hoe gaat de ‘juf’ of ‘meester’ zijn? Wie zijn die andere kindjes? … allemaal zaken die kunnen meespelen bij je gevoelige kleuter.

Angst voor nieuwe situaties.

Als kind kan het soms heel overweldigend zijn om in een nieuwe omgeving terecht te komen. Hoe ben jij als je alleen ergens naartoe gaat waar je nog nooit bent geweest en niemand kent? Het is een leerproces voor je kind. Je kan je kind houvast geven. Hoe? Lees even verder, dan geef ik je een aantal adviezen.

Ontdekken en experimenteren.

Langs de andere kant is je temperamentvolle kleuters steeds op ontdekking en experimenteert hij er op los. Hij wil graag zijn wereld vergroten, leren, zowel fysiek als mentaal. Nieuwe ervaringen opdoen, om te groeien.

spelende kinderen op kamp

Je ziet het, niet gemakkelijk als ouder om nu juist te weten wat maakt dat hij niet op kamp wil. Zelf is het vaak een tweestrijd voor jou – hij zal wel op kamp moeten om de zomervakantie te overbruggen, hoe pak je dat het beste aan zonder veel gedoe?

Langs de andere kant wil je je kind beschermen, toch andere oplossingen zoeken. Desnoods jezelf in 1000 bochten wringen om hem toch niet op kamp te laten gaan. Dat was voor ons ook zo. Ze zijn nog zo klein, gaan ze dat wel kunnen? Hoe pakken we dat zo goed mogelijk aan? Want zo’n kamp is nog iets anders dan de school.

Hoe kan je je kind voorbereiden?

In een vorig blog sprak ik over de concrete keuze, de praktische kant bij het zoeken naar een kamp. Wil je deze nog eens lezen? Dat kan HIER.

1. Werk met een kalender.

Ik werk thuis met een extra kalender voor de zomervakantie. Daarop staat duidelijk aangegeven wat er wanneer te doen is. Op die manier heeft je kind een beeld over het geheel en kan hij zich mentaal ook goed voorbereiden. Herhaal regelmatig wat er op de planning staat. 2 weken voor de start van het kamp bespreken we de concrete invulling. Weet je nog – dan ga je op kamp – die activiteit ga je doen – samen met andere kindjes – bespreek dan verder wat je nog over het kamp weet en ga in gesprek met je kind. Zie of er bepaalde bezorgdheden, twijfels zijn en spreek erover. Zoek samen oplossingen.

2. Bekijk foto’s van de kampplaats.

Ruim voor de start van het kamp bekijk ik samen met mijn dochters de foto’s van de kampplaats. Waar is het gebouw? Hoe ziet het eruit? Foto’s van andere kampen op de website? Indien mogelijk rij ik er ook eens langs zodat ze de plaats al eens in het echt gezien hebben. Onbekend is onbemind – niet waar? 😊

moeder en kinderen kijken in boek

Bij een aantal kampen is een dagindeling op de website geplaatst. Ik neem deze ook door met mijn dochters zodat ze daar ook een idee van hebben. Je kan dan eventueel vergelijken met het school dagschema – meestal komt dat wel overeen. Zoek herkenningspunten waar je kind zich kan aan vasthouden.

3. Neem de eerste dag ruim de tijd om je kind af te zetten.

Op deze manier kan je kind al acclimatiseren – zich aanpassen aan de omgeving. Ik ga dan samen met hen langs de verschillende ruimtes. Waar is de WC? Waar eten jullie? Speelruimte? Waar ligt je rugzak en jas? (ook handig om door te geven als iemand anders ze komt halen). Je kind ontdekt samen met jou het gebouw. Jij geeft hem op dat moment ook een stuk veiligheid. Op het tempo van je kind.

4. Zoek een monitor van de groep.

Vervolgens zoek ik een monitor van de groep. Ik zorg ervoor dat er verbinding is, connectie tussen de begeleider en mijn dochters. Een ankerpunt. Allemaal tussenstappen om echt los te laten. Ik merk dat dat houvast geeft aan mijn dochters. Het kan de eerste dag wel een heel druk gedoe zijn op zo’n zomerkamp. Nervositeit van begeleiders, ouders, kindjes. Voor een gevoelige kleuter kunnen al deze prikkels heel vervelend zijn en ze weten er niet altijd goed weg mee.

Ik leg ook uit aan de monitor wat de noden zijn. Hoe mijn dochters het best opgevangen worden als ze vb. wat overprikkeld zijn en toe zijn aan een rustmoment.

kind en knuffelbeer

5. Neem tut, lievelingsbeer/doekje mee.

Of iets anders dat je kind vertrouwen geeft – vb een doekje met jouw parfum op. Als je kind dan even rust nodig heeft, dan geeft dit hem houvast.

Nu mijn kinderen wat ouder zijn en op chirokamp gaan, hebben zij ook altijd een doekje met ons parfum – of een (door ons) gedragen T-shirt mee. Mijn dochters vragen er nu zelf naar – gewoon – voor als ze het even moeilijk hebben.

Tot slot.

Spendeer voldoende waardevolle aandacht als je je kleuter gaat ophalen. Zorg dat er opnieuw verbinding is, dat je kind kan ontprikkelen. Op deze manier creëer je voor je kind een veilige haven. Een plaats waar hij kan zijn wie hij is en kan ontladen. Dat hoeft geen uuuuren te duren. 15 minuten is al een flinke portie WE-time!

Volg jij mij al op sociale media?